Звісно, частина з вас може хотіти російську. Вчіть. ВАС ПОЗБАВИЛИ ПРАВА ВИБОРУ

Увага! І знову російська мова. І знову порушення в школах. І знову порушення вчиняють директори шкіл.

Типова ситуація. Харків. 163 школа. Директор Тарасова Валентина Георгіївна. На зборах батькам роздають заяви, де батьки добровільно просять дирекцію запровадити урок російської мови.

Батьки! Це маніпуляція і порушення. Директор прикриває свою дупу вашими заявами. Мовляв, батьки попросили.

Звісно, частина з вас може хотіти російську. Вчіть на здоров’я. Але знайте, ВАС ПОЗБАВИЛИ ПРАВА ВИБОРУ. Ви повинні були отримати на зборах не «добровільну» заяву, а список предметів на ВИБІР. Із цих предметів, з ПЕРЕЛІКУ, ви повинні були обрати предмет, найпотрібніший вашій дитині.

От уявіть собі, ви отримуєте на руки отакий список.
1. Англійська мова
2. Французька мова
3. Польська мова
4. Німецька мова
5. Російська мова
6. Історія
7. Математика
8. Фізкультура
9. Мистецтво
10. Етика
11. Танці
12. Інше

А тепер дайте відповідь чесно, якби ви отримали подібний список – навпроти якого предмету ви б у першу чергу поставили галочку? Точно навпроти російської? Якщо так, ви нічого не втратили. А якщо ви задумалися, завагалися, ЗНАЙТЕ, ваш директор вас позбавила права вибору.

ОБРАТИ предмет – от що ви повинні були зробити для своєї дитини, а не писати заяву без вибору, бо вибір зробили за вас.

Уявімо собі, що у вашій школі немає такого предмету, який ви хочете вивчати, наприклад, польська мова. Польща входить у п’ятірку лідерів по навчанню іноземних студентів. Зараз маса українців здобуває польську освіту. Уявімо, що і вам прийшла думка, що ваше дитя в майбутньому теж поїде туди вчитися, тож вам треба польська. Директор НА ВАШЕ КОЛЕКТИВНЕ БАЖАННЯ за літо повинна була знайти фахівця. Для цього їй платять зарплату, щоб вона організовувала освітній процес. Однак, вашому директорові ліньки шукати вчителя, тим більше, що вчитель російської мови в школі вже є, та ще й (скоріш за все) подружка директора. Може бути і не подружка, а просто «харошій чєлавєк», якого треба десь притулити.

Якщо у вашій школі ситуація така, як у школі 163 міста Харкова, то дирекція школи дбає не про вас, не про ваших дітей, не про розширення дитячих горизонтів. А про себе, свої інтереси, інтереси іншої вчительки. Інтереси ваших дітей враховані в останню чергу.

Вас не запитали, може вашим дітям корисніше і потрібніше в житті буде щось інше, ніж російська. Може вам треба англійська, чи німецька, або математика, чи взагалі ви хочете етику?

Вас про це не спитали. Вам роздали заяви на визначений директором предмет.

Що робити? Вимагати від дирекції діяти за правилами. Надати вам перелік.

Якщо у вашій школі таки виправлять ситуацію і проведуть опитування, звісно, що думка батьків розділиться і російськомовні не захочуть поступатися. А вони не захочуть. Вихід із ситуації теж є. Поділ класу на групи. Нехай частина дітей ходить на свою російську (мабуть у житті працюватимуть в росії, чи мандруватимуть росією, чи відпочиватимуть в росії, чи житимуть в росії). То частина дітей вчитиме той предмет, який їм справді знадобиться в житті. Знадобиться більше.

Якщо вам скаже директор, що вже пізно щось міняти – НЕ ВІРТЕ. Це її провтик, нехай виправляє.

Якщо вам скаже директор, що навчальний план уже затвердив департамент освіти, і все ЗАЛЕЖИТЬ від департаменту – НЕ ВІРТЕ. Департамент справді затверджує перелік предметів (навчальний план), але посилаючись на вашого директора, а ваш директор – на ВАШІ ЗАЯВИ. Якщо ваші заяви будуть інші, то і департамент перезатвердить інше. Звісно, дізнається, що це провтик директора. І тому директор буде вас «уламувати» лишити все як є.

Усе у ваших руках. Усе можливо. Є ще купа інших важелів впливу на дирекцію. Пишіть, розкажу.

Колись я дізналася про російську мову у свого сина 5 вересня. До кінця вересня ми її вже не вчили. Ви теж зможете. Закон на вашому боці. Причина лише в одному, у вашій психологічній стійкості.

ПСИХОЛОГІЧНІЙ.

Ви чи вас.

Лариса Ніцой

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply