Старт кіноепопеї «І будуть люди»

Студія FILM.UA Group спільно з телеканалом СТБ за підтримки Міністерства культури України приступили до виробництва історичної кіноепопеї «І будуть люди».

В основу сценарія 12-серійного телевізійного фільму покладено однойменний роман українського класика ХХ століття Анатолія Дімарова. Події роману охоплюють тридцятирічний період: з 1901 по 1932 роки минулого століття. У центрі подій – історія кількох українських сімей. Головні герої відчують на собі і своїх близьких турбулентність часу: першу світову війну, революції, встановлення комуністичного режиму… Чи зможуть вони зберегти свої життя, сім’ї, залишитися вірними своїм цінностям?

  

Сильна літературна основа, драматичний період української історії (перша третина ХХ століття), відмінний кастинг, ретельна робота з істориками та етнографами: «І будуть люди» – це справжня історична кіноепопея про любов і пристрасть, вірність і зраду, правду і всепереможну жагу до життя. Проект поєднує в собі різні жанри: історичного фільму, драми і сімейної хроніки.

І хоча кіноепопея розповідає про людей, які жили більше ста років тому, глядачам будуть зрозумілі мотиви героїв, їхні почуття та думки, адже персонажів серіалу і його аудиторію об’єднують вічні людські цінності: непереможне бажання любити, залишатися самим собою і захищати свій будинок і своїх близьких. Мова йде про наших предків, і багато глядачі впізнають в їх долях історії своїх бабусь і дідусів. Але головне – те, що доводиться пережити героям, співзвучно конфліктам, з якими стикається суспільство сьогодні.

Креативний продюсер Олеся Лук’яненко розказує про актуальність серіалу:

«Всі ми знаємо, що історія циклічна. І іноді, щоб зрозуміти, що відбувається з нами сьогодні, треба відступити назад і подивитися на себе в контексті часу. Питання національної ідентичності: хто ми, звідки, що нас об’єднує – як ніколи гостро стоять в нашому суспільстві. І ми взялися за екранізацію роману Анатолія Дімарова, тому що нам здалося, що це дуже актуальна історія. З правильною, як нам здається, інтонацією – де немає поділу на хороших і поганих, а є розуміння і співчуття до кожного з героїв».

Режисером кіноепопеї виступив Аркадій Непиталюк, який кілька років тому прогримів на міжнародних кінофестивалях завдяки своїм двом фільмам – «Кров’янка» (короткий метр) та «Припутні» (повний метр).

 

Ось як пояснила вибір кандидатури режисера креативний продюсер Олеся Лук’яненко:

«Сьогодні це світова практика – запрошувати режисерів прокатного кіно для створення серіалів. І ми дуже раді, що Аркадій погодився. Він неймовірно тонкий, самобутній режисер, який прекрасно працює з акторами. І у нього приголомшливе почуття гумору – що для такої складної історії виявилося просто необхідним».

Свій новий проект коментує сам режисер Аркадій Непиталюк:

«У центрі сюжету – правдива історія родини Івасют, а також ще декількох родин. Дії відбуваються на початку минулого століття: глядачі побачать життя простих людей на тлі революцій, війн та голодомору.

По суті, це історія виживання звичайних українців: не зважаючи на війни та масові знищення, люди прагнуть жити, тягнуться до життя. Я б навіть сказав, що це історія тотальної живучості українців, нашій спроможність вижити попри все…»

Спеціально для натурних зйомок обрали мальовниче місце в Васильківському районі Київської області – засіяне пшеницею поле, озеро і ліс. Тут були побудовані декорації – хутір головного героя Свирида Івасюти, звідси і починаються події фільму. Також зйомки будуть проходити в Національному музеї народної архітектури та побуту України «Пирогів» (Київ), музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини (Переяслав-Хмельницький) та інших місцях України.

У фільмі знімаються як відомі майстри кіно і сцени – Віктор Жданов (роль Свирида Івасюти), Остап Дзядек (Оксен Івасюта), Акмал Гурезов (Василь Ганжа), так і молоді актори: Катерина Григоренко (Олена та Олеся Івасюта), Олена Борозенець (Таня Світлична), Костянтин Темляк (Олег Мирославський) та ін.

Зйомки триватимуть до кінця 2019 року. Про новини проекту і про те, що відбувається на знімальному майданчику, можна дізнатися з офіційних сторінок FILM.UA Group. Бажаємо команді фільму успіху!

Сценаристи: Тетяна Щегельська, Тарас Антипович

Режисер: Аркадій Непиталюк

Оператор: Дмитро Юріков

Художник: Юрій Ларіонов

Художник по костюмах: Ірина Жураковська

Виконавчий продюсер: Валерія Ткачук

Креативний продюсер: Олеся Лук’яненко

Продюсери: Сергій Демидов, Віктор Мірський

В ролях: Катерина Григоренко, Остап Дзядек, Акмал Гурєзов, Віктор Жданов, Олена Борозенець, Костянтин Темляк, Олександр Піскунов, Олександр Мавріц, Макар Тіхоміров, Анна Тамбова, Марина Кошкіна та інші.

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply