Про реформу мистецької освіти

Міністерство культури, молоді і спорту у 2020 році починає реформу мистецької освіти в Україні, про це повідомила заступниця очільника міністерства Ірина Подоляк. Вона наголосила, що головна мета усіх змін – щасливі учні.

«Ми розглядаємо культуру, як елементи освіти і прагнемо, щоб діти в мистецькі школи бігли, бо їм там подобається, і школа робить їх щасливими. Ми повинні з дитинства виховувати людину з всебічним розвитком і широким світоглядом, а не фокусувати свою діяльність лише на «геніях-професіоналах». Для високих досягнень в державі має існувати “вища ліга” – спеціалізована чи вища школа».

Заступниця міністра розповіла, що мистецька освіта в системі Нової української Школи теж має бути новою – наповненою таким змістом про культуру, який потрібен кожному українському учневі для адекватної самооцінки і орієнтуванні у сучасному світі. «Почнемо з позашкілля, але мистецьких вишів реформа теж торкнеться. Поки тривають дискусії з викладачами, хоча назвати їх результативними ще важко», – каже Подоляк.

«Керівники мистецьких вишів поки що самі не можуть пояснити для чого вони існують, які цілі перед ними стоять. Зараз ми чуємо лише розмови, патетику і пафос, а ми маємо розуміти як і для чого ця система працює, в що ми, як держава, інвестуємо, яка стратегія розвитку вищої мистецької освіти і якого випускника ми хочемо бачити в майбутньому».

Нагадаємо, що наприкінці року МКМС провело стратегічну сесію «Якою має бути мистецька освіта майбутнього?». На неї зібрались представники мистецьких шкіл, професійні митці, громадські організації, а також батьки учнів. Разом дійшли висновку, що мистецька освіта має бути перш за все орієнтована на дитину.

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply