У кнайпі в Кропивницькому відтепер можна скуштувати страви, які готували сто років тому

“Теліжка”, “Силос”, паштет із тюльки, огірки з медом та вареники з “піском”. У кнайпі “Бамбетель” у Кропивницькому відтепер можна скуштувати страви, які готували на Кіровоградщині близько ста років тому. Меню наїдків на основі книги “Смачна Кропивниччина” включає 24 страви. Рецепти активісти записували від старожилів або ж їх нащадків, мандруючи селами Кіровоградщини. Вчора відбулася перша смачна вечеря-дегустація традиційних страв. На вечорі-розмові побували журналісти Точки доступу.

Дослідження традиційної кухні краю відбувається в рамках етнопроєкту “Баба Єлька”, – розповідає координаторка проєкту “Смачна Кропивниччина” Інна Тільнова. Розпочався етнопроєкт у 2018-му році.

Це була нібито приватна ініціатива, ми хотіли їздити в експедиції, записувати старовинні пісні. Проте, цей проєкт розширився і об’єднав не двох людей, як від початку, а набагато більше. Відтак, з’явилося кілька напрямків.

"Смачна Кропивниччина"

Нині активісти вивчають традиційні українські танці, запустили проєкт “Баба Єлька. Мода” та досліджують старовинну кулінарію.

Головний наш медіапродукт – це книга “Смачна Кропивниччина”, яку ми випустили минулого року на основі наших експедиційних записів. Ми записали понад 200 рецептів традиційних страв, які репрезентують гастрономічну традицію Кропивниччини.

"Смачна Кропивниччина"

До слова, у книзі збереглося розмовне мовлення. Всі фотографії – з експедицій. Без фінансування активісти вже видали другий тираж.

Кулінарна книга

Станом на лютий 2023-го року учасники проєкту побували в 88-ми експедиціях і були в 96-ти селах.

Експедиції селами Кіровоградщини

Але не в кожному селі ми записуємо рецепти, не в кожному селі їмо і щось дегустуємо. Тому що головна наша мета була у першу чергу – запис усної історії, запис традиційних пісень, спогадів про Голодомор, розкуркулення, колективізацію… А кухня – це вже було насамкінець.

"Баба Єлька"

Рецепти записували від старожилів та їхніх нащадків.

Предки

Я питала: “А що вам готували ваші мами чи ваші бабусі?”. Мене цікавили старовинні страви вже забуті. Тому що зараз цей мас-маркет заполонив наші кухні і, коли ми хочемо щось смачного, то їмо суші, піцу, а вранці робимо собі капучино. Мені це трішки боляче, тому що кухня – це також наша ідентичність.

Національні страви

Тож, каже вона, разом із однодумцями почали розвивати цей проєкт і шукати для себе та для всіх смаки Кропивниччини.

До прикладу, сама днями готувала пиріжки із буряком та вишнями, бо у сина буде ярмарок у школі, тож ми разом із ним обрали саме цей рецепт із книги “Смачна Кропивниччина”. Насправді, є такі забуті рецепти зі звичайних продуктів, які є у кожного в холодильнику. Наприклад, це буряки, картопля, чи квашені помідори. До прикладу, “Теліжка” – це дієтичний салат, що готують із вареної картоплі в кожушках, нарізаної шматочками, але перед тим треба замаринувати у квашених помідорах цибульку. Плюс в цей салат додається саме той помідор.

Народні традиції

Але є такі давні рецепти, говорить пані Інна, які повторити сьогодні складно. До прикладу, для приготування кваші потрібні різні види борошна. Потім їх треба сквашувати, цілу ніч тримати на печі, варити. Або ж “Пірдоньки”, або іншими словами, мармелад, для якого треба білі буряки.

Старовинні рецепти

Старовинні рецепти активісти впроваджують у життя за деякого осучаснення.

Ми хотіли, щоб ці страви, по-перше, були на слуху, щоб їх готували, щоб їх можна було спробувати у Кропивницькому. Якщо ви приїжджаєте в будь-яке місто, ви хочете локальної кухні. Правда ж? Коли ви на Закарпатті чи Полтавщині, то їсте галушки чи банош. А що ви будете їсти в Кропивницькому?

Маківки

Але, об’їхавши близько сотні сіл, активісти досі не визначили кулінарний бренд області. Оскільки сіл на Кіровоградщині – дві тисячі. Тож основна мета – аби був заклад, де можна спробувати ті давні наїдки, рецепти яких вдалося віднайти.

"Бамбетель"

Ідею зробити меню на основі цих страв запропонував власник закладу “Бамбетель” Дмитро Смельняк. Він разом із командою і складав меню.

Кнайпа

Чоловік розповідає, що його кнайпа у Кропивницькому працює близько трьох років.

Наш проєкт має на меті таку собі лагідну українізацію з допомогою збереження українських традицій, старожитностей. Ми тут проводимо низку заходів, спрямованих на національно-патріотичне виховання.

Кнайпа

Для нового меню команда кнайпи відібрала 24 страви.

Меню

Скажу відверто, відбирали ті страви, більшість з яких готували моя мама та бабуся.

Тож у меню зокрема:

  • Борщ по-кропивницьки
  • Голубці з пшоном
  • Кров’янка
  • Сальники
  • Гречаники
  • Коржі
  • Пампухи
  • Є і солодкі страви та напої
Солодкі страви

Вчора, 15 лютого, відбулася перша смачна вечеря традиційних страв. Прийшло близько 40-ка людей. Серед них і кропивничанка Олена Скочко.

Дегустація страв

Ми з моєю подругою вирішили спробувати реберця з солодким соусом, а також салат із загадковою назвою “Теліжка з Божедаївки”. Ми дізналися, що до складу входить картопля, квашені помідори, а також цибулька. Також хотілося дізнатися, що входить до складу “Силосу”, сьогодні ми спробуємо.

Салат

Такі вечори-розмови про традиційні страви та їх дегустацію у кнайпі планують проводити раз на місяць. Зрештою меню діятиме на постійній основі.

Лілія Кочерга

https://dostyp.com.ua/novini/u-knajpi-u-kropivnickomu-vidteper-mozhna-skushtuvati-stravi-yaki-gotuvali-na-kirovogradshini-sto-rokiv-tomu-foto/?fbclid=IwAR0xAtOa2L9ndaiC29E-YA1D5FkLI7rCixpYjGkcIcQwsPBBXdkd-7BZkmc

натисни MIXADVERT