Фейк: В українських університетах проводять масову мобілізацію студентів

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в польському сегменті тіктоку. У повідомленнях ідеться, що в українських університетах розпочалася масова мобілізація студентів-юнаків. Автори опублікували відео, на якому нібито українського студента силоміць забирають правоохоронці з авдиторії. Це — неправда.

У Центрі протидії дезінформації кажуть, що це відео зняли понад сім місяців тому на пункті пропуску «Шегині» на кордоні з Польщею. Це приміщення можна побачити в одному з репортажів BBC News Україна про виїзд студентів за кордон. Студент не хотів залишати пункт пропуску, тому його довелося вивести працівникам митниці. Тобто відео зняте не в приміщенні університету, а на митниці, й нікого серед студентів примусово не мобілізували.

Пропагандисти систематично поширюють фейки та маніпуляції на тему «поголівної мобілізації» серед юнаків та юначок, адже нібито їх мобілізують, бо більше нема кого. У такий спосіб автори повідомлень прагнуть переконати, що українське керівництво порушує свої ж закони й мобілізує дітей, жінок та студентів.

Нагадаємо, що аналітикині та аналітики «Детектора медіа» раніше спростували фейк, нібито повістки в Україні почали розсилати за допомогою смс-повідомлень.

натисни MIXADVERT