по запасу крилатих ракет рф

Американська аналітична установа Jamestown Foundation виклала публікацію по запасу крилатих ракет, який зараз може мати РФ після сплеску інтенсивності ракетних ударів по Україні у квітні-травні 2023 року.

Автори публікації для своїх оцінок використовували офіційні дані від Міноборони України, інші показники з відкритих джерел та “фрагментарні дані з російських зведень щодо внутрішнього виробництва”. І парадоксальним чином “на виході” Jamestown Foundation отримало дві різні цифри щодо ракетного потенціалу Кремля на даний момент.

Ту-22М3 з Х-22, ілюстративне фото довоєнних часів
Ту-22М3 з Х-22, ілюстративне фото довоєнних часів

Якщо рахувати за даними по залишкам ракет і темпам щомісячного виробництва КР на потужностях російського ВПК, які на початку січня 2023 року навів зокрема міністр оборони України Рєзніков, то при середньому темпу виробництва щомісяця 29 ракет Х-101, 15 ракет “Калибр”, 4 балістичні ракети 9М723 та дві крилаті ракети 9М729 до ОТРК “Искандер” виходить, що зараз в запасі ЗС РФ має бути загалом 181 крилата ракета типів Х-101 і Х-555, “Калибр” та “Искандер-К” + орієнтовно 150 надзвукових ракет Х-22.

Jamestown Foundation окремо додає, що Міноборони України могло оновити власні дані по ракетному виробництву рашистів, але ще озвучити їх публічно. Окремо варто звернути увагу на те, що ракети типу Х-555 російський ВПК зараз не виготовляє.

Рашистський Ту-160 із арсеналом ракет типів Х-101 та Х-555, ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистський Ту-160 із арсеналом ракет типів Х-101 та Х-555, ілюстративне фото з відкритих джерел

А от далі виходить парадокс – якщо на описані вище дані екстраполювати цифри з російських джерел по ракетному арсеналу РФ за 2018-2022 роки, то виходить, що зараз в запасі у рашистів має бути уже 327 крилатих ракет типів Х-101 і Х-555, “Калибр” та “Искандер-К” + орієнтовно 150 надзвукових ракет Х-22.

Від Defense Express додамо, що справа підрахунку ймовірного залишку по ракетам в рашистів ускладнена не тільки нестачею офіційних даних, але й “різнобоєм” по тим цифрам, що були в публічному обороті. Наприклад, коли йде оцінка по кількості застосованих ракет Х-555, то нема ясності, чи включають сюди ракети Х-55 з імітатором боєголовки, які росіяни можуть відстрілювати для “відволікання” нашої ППО. Наскільки активно ворог застосовує Х-55, можемо судити хоча б по тому, що в розпорядженні фахівців КНІДСЕ зараз є мінімум 10 екземплярів таких ракет на дослідженнях.

Завантаження крилатої ракети 3М-14 "Калибр" на підводний човен рашистів проекту 636.6 в тимчасово окупованому Севастополі, ілюстративне фото з відкритих джерел
Завантаження крилатої ракети 3М-14 “Калибр” на підводний човен рашистів проекту 636.6 в тимчасово окупованому Севастополі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Врешті, коли міністр оборони Рєзніков коментував факт збиття аж шести “Кинжалів” у небі над Києвом 16 травня 2023 року, то зазначав, що росіяни на початок травня мали аж 80 ракет цього типу, хоча на початок січня поточного року було відомо лише про 53 одиниці і темп виробництва 1-2 ракети щомісяця. Схоже, окупанти змогли збільшити виробництво “Кинжалів” до 5-6 одиниць на місяць, і тут ми не можемо виключати, що аналогічні показники по КР виросли також.

Але наведені вище оцінки цінні тим, що навіть якщо вони неточні та поверхневі, їх можна використовувати як “точку опори” для подальших розрахунків.

Рашистський МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистський МиГ-31К з ракетою “Кинжал”

натисни MIXADVERT