Фейк На зустріч із Папою Римським Зеленський одягнув светр із нацистською символікою

Кремлівські пропагандистські медіа та мережа ботів у твіттері поширюють інформацію про те, що Зеленський прийшов у светрі з нібито нацистською символікою ОУН-УПА на нещодавню зустріч із Папою Римським Франциском у Ватикані. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Володимир Зеленський справді вдягнув чорний світшот на зустріч у Ватикані, проте на ньому зображений стилізований білий герб на чорному шевроні. Це зображення не є символом ОУН-УПА, який намалював український графік Роберт Лісовський та затвердили у 1932 році (жовтий герб із середнім елементом у формі меча на синьому фоні). Український тризуб використовується у державній геральдиці сотні років.

Стилізація емблеми ОУН 1932 року та український тризуб не є нацистськими символами та не заборонені у світі. Ба більше, під час Нюрнберзького процесу 1945-1946 років жоден із національно-визвольних рухів, зокрема ОУН та УПА, не визнані винними. А нацистська та фашистська символіка заборонена в Україні законом «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Пропагандисти систематично поширюють наратив про те, що українці — нацисти та справжні вбивці, з якими бореться Росія. Таким чином агітпроп намагається виправдати злочини Росії, перекладаючи відповідальність з агресора на жертву агресії. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що в Залужного «браслет зі свастикою».

натисни MIXADVERT