Атака катерів-камікадзе на рашистський розвідувальний корабель “Иван Хурс”

Міноборони РФ насправді брехало не тільки про характер пошкоджень корабля, але й про його задачі в районі Босфору також

Сьогодні у відкритому доступі з’явилось відео, яке підтверджує факт влучання катерів-камікадзе по розвідувальному кораблю ЧФ РФ “Иван Хурс” під час атаки, про яку стало відомо 24 травня 2023 року. Важливо, і що для західних аналітиків до цього моменту не було сумніву в тому, що атака на “Иван Хурс” була вдалою. Тут показовою є ось ця публікація від порталу Naval News, яка вийшла зранку 26 травня. І там ми можемо прочитати ось такі важливі тези.

Атаку катерів-камікадзе на рашистський розвідувальний корабель “Иван Хурс” можна назвати не просто вдалою. Сам факт того, що цей корабель зазнав удару аж в 400 км від українського побережжя та орієнтовно в 140 км від протоки Босфор означає зокрема, що кораблі ЧФ РФ тепер не мають безпечного місця в Чорному морі, де б вони могли сховатись від потенційної атаки наших безпілотників з “бавовною”.

Читайте також: Якщо порівняти JAS 39 Gripen та Су-27, то який винищувач буде кращим і за яких умов

"Иван Хурс", ілюстративне фото довоєнних часів
“Иван Хурс”, ілюстративне фото довоєнних часів

Тим більш, як катери-камікадзе як засоби ураження теж зазнали певної еволюції. Для початку, потужність вибуху наших морських дронів з “бавовною” може вказувати, що маса БЧ на цих катерах була суттєво збільшена.

Також схоже, шо була суттєво покращена надійність управління, яка дозволила тримати стабільність руху та влучити в корпус корабля на віддалі аж 400 км від берега, де сигнал міг бути втрачений зокрема і через протидію засобів РЕБ росіян. Силова установка та елементи живлення також могли зазнати суттєвого доопрацювання, бо інакше наші морські безпілотники не змогли б пройти настільки велику дистанцію відкритим морем.

І в сумі це все означає зміну парадигми у морській війні України проти Росії.

Порівняння українських "катерів-камікадзе" старої та нової конструкції, ілюстративна інфографіка від H I Sutton
Порівняння українських “катерів-камікадзе” старої та нової конструкції, ілюстративна інфографіка від H I Sutton

Окремо цікавою виглядає брехня від Міноборони РФ, яке намагалось відбрехатись не тільки щодо реальних результатів атаки на “Иван Хурс”, але й заодно в поясненнях, а що цей корабель робив лише в 140 км від протоки Босфор. Рашисти заявляли, що “Иван Хурс” в цьому районі начебто обороняв підводні газопроводи “Блакитний потік” та “Турецький потік” у виключній економічній зоні Туреччини. При цьому не уточнюючи, чи просила сама Анкара про таку “охорону”.

Але тут є як мінімум два “але”. По-перше, “Иван Хурс” навряд чи оснащений апаратурою, яка дозволяє стежити за підводною акваторією навколо цих газопроводів. А якби й мав, то на цьому кораблі нема озброєння, яке б дозволило упередити або перервати ймовірну атаку на підводні “Потоки”, якби це справді могло мати місце.

натисни MIXADVERT