Львівська національна музична академія імені М. В. Лисенка

Львівська національна музична академія імені М. В. Лисенка — один із найстарших музичних вишів у центральній та східній Европі.

Передісторія зародження ЛНМА імені М. В. Лисенка сягає кінця XVIII ст. і пов’язана із іменами вчителя Фридерика Шопена Юзефа Ельснера та молодшого сина Вольфґанґа Амадея Моцарта — Франца Касавера Моцарта, які своєю педагогічною та громадською діяльністю заклали підвалини для створення у 1853 році Консерваторії при Галицькому музичному товаристві.

Від 1858 до 1887 року керівником Консерваторії був учень Фридерика Шопена, видатний композитор і піаніст — Кароль Мікулі. Наприкінці XIX ст. Консерваторію очолив учень Каміля Сен-Санса — Мечислав Солтис.

Випускниками Консерваторії ГМТ в перших десятиріччях XX ст. були такі зірки світової музичної сцени, як: Адам Дідур, Соломія Крушельницька, Рауль Кочальський, Модест Менцинський, Олександр Мишуга, Моріц Розенталь та ін. Також слід згадати видатного українського композитора-модерніста Василя Барвінського, одного із піонерів додекафонії, приятеля Арнольда Шенберґа — композитора Йосифа Коффлера, та яскравого представника європейського аванґарду другої пол. ХХ ст. – Романа Гаубенштока-Раматі.

В перших роках XX ст. у Львові було створено ще два вищі музичні навчальні заклади: приватну Львівську музичну консерваторію ім.К.Шимановського та український Вищий музичний інститут імені М. Лисенка.

Ці три музичні виші у 1939 році були об’єднані в один вищий навчальний заклад із спільною назвою: Львівська державна консерваторія імені М. В. Лисенка.

Після складного періоду радянської окупації, від моменту здобуття незалежності Україною розпочався також активний процес відродження славних традицій Львівської консерваторії та перетворення її на сучасну вищу музичну школу, що йде в аванґарді европейської тенденцій музичної освіти початку XXI ст.

Сьогодні при Львівській музичній академії діє Оперна студія із симфонічним оркестром а також студентські камерні і симфонічні оркестри, що презентують свої концертні програми не лише в Україні, а й на знаних сценах багатьох країн Европи.

У 2000 році Львівську консерваторію переіменовано у Львівську державну музичну академію імені М. В. Лисенка, а у 2007 році академія отримала статус Національної.

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply