Фейк: Населення України скоротилось до 20 мільйонів людей

Пропагандисти в російських медіа поширюють інформацію, нібито населення України скоротилось до 20 мільйонів людей. Вони посилаються на заяву колишнього радника міністра оборони США Дугласа Мак-Грегора, зроблену 18 травня. Це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони переглянули відповідне інтервʼю Мак-Грегора повністю і помітили, що він справді зробив подібну заяву — «Вчора я отримав докази того, що в Україні залишилось менше 20 мільйонів людей». Однак невідомо, на основі яких даних чоловік зробив такі висновки.

Аналітики також зʼясували, що ці дані не відповідають дійсності. Згідно з підрахунками Фонду народонаселення ООН, в Україні станом на зараз проживають 36,7 мільйона людей з урахуванням тимчасово окупованих територій. За словами директорки Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України Елли Лібанової, населення України на цей момент становить від 28 до 34 мільйонів осіб без урахування тимчасово окупованих територій. Точнішу кількість на цей момент встановити неможливо через неточні дані щодо українців, що перетнули кордон на заході країни.

У такий спосіб пропагандисти хочуть штучно збільшити масштаб проблеми та деморалізувати українське населення. Мовляв, усе настільки погано, що треба це все закінчувати. Однак населення України скорочується саме через дії російської армії.

натисни MIXADVERT