Черкаський академічний заслужений український народний хор

Лауреат Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка  Черкаський академічний заслужений український народний хор                                 

“У мистецтві Черкаського хору, в його піснях і танцях промовляє і виказує себе вся багатостраждальна душа і характер чесного і працьовитого українського народу.”  Олесь ГОНЧАР

 

“Те, що дарує нашим серцям, нашим душам Черкаський народний хор своїми концертами – відроджує, береже і збагачує нашу древню національну духовність і культуру, будить патріотичну свідомість і гідність, утверджує в народі споконвічний гуманістичний дух українства.”   Борис ОЛІЙНИК

 

“Хлібне зерно впізнають по колосу, а Черкаський хор – по голосу”.        Сучасна народна приказка

Виколисаний у Черкаському краї на землі Богдана Хмельницького і Тараса Шевченка, на батьківщині Семена Гулака-Артемовського та Кирила Стеценка, Черкаський державний академічний заслужений український народний хор увібрав у себе мелодику, дух і слово українського пісенного мистецтва і підняв його на найвищі вершини.

Створений у квітні 1957 року хор пройшов яскравий творчий шлях. З початкових кроків свого існування він заявив про себе як самобутній, неповторний пісенний колектив, що черпає своє натхнення з народних джерел, збагачує перлини співочого фольклору мистецтвом класики. Перший успіх прийшов уже за кілька місяців. У липні колектив хору під началом його першого хормейстера Миколи Дмитровича Куща завоював срібну нагороду у Всесоюзному конкурсі хорових колективів. Після перемоги ще майже півмісяця Черкаський народний хор з успіхом виступав перед жителями Москви та делегатами VI Всесвітнього фестивалю молоді і студентів.

У різні роки творчої діяльності Черкаського народного хору його очільниками та головними диригентами були:

Микола Кущ (1957 – 1963 роки),

Анатолій Авдієвський (1963 – 1966 роки),

Володимир Конощенко (1966 – 1967 роки),

Анатолій Пашкевич (1967 – 1973 роки),

Олександр Стадник (1973 – 1975 та 1994 – 1997 роки),

Євген Кухарець (1975 – 1987 роки),

Петро Савчук (1987 – 1993 роки),

Леонід Трофименко (1997 – 2017 роки).

Хор виступав, піднімаючи культурний рівень земляків, у містах і селах Черкащини, а згодом почалися гастролі по всьому Радянському Союзу та виїзди з концертами за рубіж. Головною віссю його буття – від першого дня і по нині – є патріотизм, самовіддане подвижницьке служіння обраній справі, прагнення передати в музично-пісенних і танцювальних образах неповторну красу рідної землі та її народу.

1969 року, коли колектив очолював талановитий диригент та композитор Анатолій Максимович Пашкевич, хору присвоєно почесне звання “заслужений”. Ряд пісенних перлин А.Пашкевича у виконанні Черкаського заслуженого народного хору, такі як “Степом, степом …” на сл. М.Негоди, “Мамина вишня”, “Батькове серце”, “Хата моя, біла хата” на сл. Д.Луценка, обробки народних пісень “Ой вербо, вербо”, “Несе Галя воду” та багато інших творів стали золотим репертуарним фондом. Під началом народного артиста України Євгена Івановича Кухарця (1975 – 1987) значно зросла професійна майстерність, творчий рівень колективу – і хор досяг міжнародного визнання. 1981 року підтвердженням великої народної любові і широкого визнання стало присудження Черкаському хору Державної (нині – Національної) премії України ім. Т.Г.Шевченка.

За велику працю і невичерпний талант художнім керівникам хору та солістам Анатолію Пашкевичу, Євгену Кухарцю, Ользі Павловській, Раїсі Кириченко, Анатолію Маняченку, Валентину Пивоварову, Василю Бокочу було присвоєно почесне звання “Народний артист України”.

Заслуженими артистами України стали керівник оркестрової групи хору Олексій Колесник, диригент Володимир Конощенко, артисти Євгенія Крикун, Віктор Гнилоквас, Лев Бушмакін, Володимир Захаров, Петро Савчук, Михайло Тихоненко, Майя Авдієвська, Григорій Норець, Валентин Головченко, Валентина Кононцева, Євген Береза, Валентин Швиденко, Олександр Сокуренко, Іван Черненко, Іван Семененко, Анатолій Кліщ, Віктор Мокренко, Людмила Йосипова, Любов Головньова, Володимир Локтєв.

Звання “Заслужений діяч мистецтв України” були удостоєні диригенти Леонід Трофименко та Олександр Дяченко. Директор-розпорядник хору Зиновій Юрович, артисти Леонід Коваль, Валентин Луценко, Григорій Добжанський, Микола Плашкевич, Іван Супрун, Василь Матющенко, Діана Матющенко отримали звання “Заслужений працівник культури України”.

За десятки роки існування репертуар хору поповнився сотнями кращих ліричних, епічних, обрядових, побутових народних пісень, а також творами сучасних українських композиторів. Кожна пісня або вокально-хореографічна композиція розповідає про історію і народну культуру України. На сцені оживають барвисті картинки з минулого: козаки вирушають у похід, чумаки з ярмарку, хороводи хлопців та дівчат у ніч на Івана Купала та на зелені свята. І глядачі поринають в атмосферу істинно народного життя.

Знаний і шанований колектив під началом нового головного хормейстера Володимира Федаса відкрив подальшу сторінку свого художнього життя. Нині в Черкаському хорі працює понад 50 осіб – артисти хорової та балетної груп, оркестранти. На кожній репетиції митці настійливо відточують виконавську майстерність, готуються до філармонічних концертів та гастрольних виступів. Адже найбільша нагорода для них − це щирі посмішки та гучні оплески глядачів, які потребують наполегливої роботи.

Черкаський академічний заслужений український народний хор – це цілий світ, сповнений різнобарвними кольорами музики, співу, запального танцю. Його співаки і танцюристи разом із художнім керівником Володимиром Федасом, очільником оркестрової групи заслуженим артистом України Олексієм Колесником, балетмейстером Анастасією Огірчук підготували нові концертні програми, позначені високою майстерністю, відданістю мистецтву, втіленням народних українських традицій.

************************************************************

Тематичні концертні програми, які пропонує Черкаський академічний заслужений український народний  хор

 

  • “Слава козацька не вмре, не поляже”    (До Дня українського козацтва).
  • “На струнах Кобзаревої душі”.
  • “Тобі, рідній, – музика весни” (До Дня матері).
  • “Поезія і музика – пісенні два крила”.
  • “Роде  мій красний: Коляда іде (Український вертеп)”.
  • “Роде  мій красний: Народні обрядові ігри та гуляння”.
  • “Роде мій красний: Весілля на Черкащині”.
  • “Хай лине пісня понад краєм”.

***************************************************************

Художній керівник та головний диригент Черкаського академічного заслуженого українського народного хору (з 2017 року) Володимир  ФЕДАС

Родом із м. Костопіль (Рівненщина). Шлях до майстерності хорового диригента розпочав 1994 року під началом викладача І.В.Літвінової у Рівненському музичному училищі. 2003 року закінчив Харківський національний університет мистецтв ім. І.П.Котляревського, творчі наставники у мистецтві керування хором – професор С.М.Прокопов та старший викладач А.І.Сиротенко.

Як хормейстер В.І.Федас дебютував 2002 року, увійшовши до числа фундаторів хору Закарпатського крайового культурно-освітнього товариства “Просвіта” (м. Ужгород) та виконуючи обов’язки художнього керівника колективу.

Має багатий практичний досвід артистичної діяльності, співав у знаних в Україні колективах:

 

  • академічний камерний хор ім. В.Палкіна Харківської філармонії (1998 – 2001);
  • академічний камерний хор “Кантус” (2001 – 2010, м. Ужгород);
  • муніципальний камерний хор “Київ” під керуванням М.Гобдича (2010 – 2011);
  • Національний заслужений академічний український народний хор ім. Г.Верьовки (2011 – 2017).

Опанував багатий і різноплановий хоровий репертуар: українські народні пісні розмаїтих жанрів у різноманітних стильових манерах виконання, духовна музика українських композиторів, вітчизняна та світова хорова класика від доби Середньовіччя до сучасності, спірічуелс та джазові композиції тощо.

Продуктивно узагальнював і удосконалював свій хормейстерський досвід, здійснюючи педагогічну діяльність як:

  • викладач диригування Мукачівського педагогічного училища (2006 – 2010);
  • викладач диригування Мукачівського гуманітарного університету (2009 – 2010);
  • викладач хору ансамблю “Червона калина” факультету мистецтв ім. А.Авдієвського Національного педагогічного університету ім. М.Драгоманова (2013 – 2017, м. Київ).

Багато зусиль, творчої енергії, ініціативи та фахових умінь В.І.Федас доклав на посту керівника хорової студії при Національному заслуженому академічному українському народному хорі ім. Г.Верьовки (2012 – 2016).

Посаду художній керівник та головний диригент Черкаського академічного заслуженого українського народного хору здобув на основі мистецького конкурсу.

Творча установка: “Як хоровий диригент я переконаний, що лише досконалий спів хору a capellа  приносить людині найбільше естетичне задоволення”.

Керівник оркестру Черкаського академічного заслуженого українського народного хору (з 1991 року) 

заслужений артист України Олексій Колесник.

Свій шлях музиканта-професіонала розпочав у Черкаському музичному училищі ім. С.С.Гулака-Артемовського, де навчався як баяніст у класі М.М.Русакова (1979 – 1983). Поглиблював та удосконалював музичні знання і уміння по спеціальності “народні інструменти” у Харківському національному університеті мистецтв ім. І.П.Котляревського під проводом доцента (пізніше – професора) Анатолія Гайденка – композитора і члена НСКУ, заслуженого діяча мистецтв України. 1990 року О.М.Колеснику присвоєна кваліфікація викладача, а також артиста і керівника ансамблю і оркестру народних інструментів.

У Черкаському народному хорі О.М.Колесник працює з 1985 року. Спочатку – артист хору, а 1991 року з отриманням диплому про вищу фахову освіту призначений керівником його оркестрової групи. Талановитий диригент та плідний аранжувальник. Уклав більше 300 оркестрових партитур пісень і танців, які входять до репертуару колективу. Також створив ряд самостійних інструментальних композицій, котрі прикрашають концертні виступи Черкаського академічного заслуженого українського народного хору.

Успішно співпрацював із солістками хору, які згодом були удостоєні високими творчими званнями: народними артистками України Раїсою Кириченко і Ольгою Павловською, заслуженою артисткою України Євгенією Крикун. Продуктивною виявилася і співпраця з художніми керівниками хору, у високому мистецькому визнанні яких є і частка роботи Олексія Колесника. Це – народний артист України композитор і диригент Анатолій Пашкевич, народний артист Євген Кухарець, заслужений артист України Петро Савчук, заслужений діяч мистецтв України Леонід Трофименко.

За вагомий особистий внесок у створення духовних цінностей та високі творчі досягнення неодноразово нагороджений почесними грамотами Черкаської облдержадміністрації та Міністерства культури України. 12 грудня 2007 року Олексію Колеснику присвоєно звання “заслужений артист України”. Серед останніх відзнак – Почесна грамота міністерства культури (2017).

Творче кредо: “Моя ціль – розвиток народного вокально-хореографічного мистецтва на високому рівні”.

Балетмейстер-постановник Черкаського академічного заслуженого українського народного хору (з 2017 року) Анастасія ОГІРЧУК

Захоплення танцем у Анастасії Огірчук народилося ще у шкільні роки. А переконання стати професійним хореографом прийшло на основі серйозного усвідомлення особистого життєвого покликання. Ще з 16-ти років вона почала цікавитись режисерськими прийомами у постановці танцю. 2017 року здобула ступінь магістра хореографії у Київському національному університеті культури та мистецтв. За роки навчання у КНУКіМ танцювала в ансамблі народного танцю «Київ». Гідною фаховою підготовкою А.В.Огірчук завдячує своїм творчим наставникам: професору Л.Ю.Цвєтковій та доцентам С.Л.Зубатову і В.А.Литвиненку – висококласним майстрам, які неодноразово успішно презентували свої педагогічні досягнення у численних методичних посібниках, а також на семінарах-практикумах всеукраїнського та зарубіжного рівня.

Практичний досвід А.В.Огірчук у царині фахової діяльності хореографа:

  • керівник дитячого гуртка «Юність» у Київському Будинку дитячої творчості  (2013-2014);
  • запрошений балетмейстер-постановнику виставах Дніпродзержинського академічного театру ім. Л.Українки (2015-2016);
  • запрошений балетмейстер-постановнику виставах Дніпропетровського молодіжного театру (2016);
  • керівник занять з ритміки та партерного тренажу для дітей 7-10 років (Brighton Ballet  Theatre (школа російського балету), Нью Йорк – Бруклін, 2017);
  • лекції та практичні заняття з популяризації української хореографічної культурної спадщини для американської молоді українського походження(East Village (Little Ukraine) Український культурний центр «Союзівка», Нью Йорк – Манхеттен,2017).

Професійне удосконалення:

  • Уклала методичну роботу «Режисерські аспекти балетмейстерської діяльності у народно-сценічній хореографії», яка увійшла до збірника з актуальних питань сучасного стану і тенденцій розвитку хореографічної культури(Хореографія ХХІ століття: мистецький та освітній потенціал: зб. матеріалів Всеукр. наук.-практ. конф.// Київ: КНУКіМ, 2016.)
  • Отримала відзнаки та сертифікати про участь у семінарах та майстер-класах (США, 2017):
  • м. Філадельфія – Ukrainian educational and cultural center,
  • м. Нью Йорк – The Rockette Experience (клас від майстрів сучасного танцю за напрямком модерн),
  • м. Нью Йорк – Stepson Broadway – DayClasses (курси бродвейського танцю, сучасного танцю та контемпорарі).
  • Проводила майстер-класи у різних містах України та за кордоном:

2013 р.– Черкаський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка – танці народів світу, елементи сучасного танцю;

2014 р. – Дніпродзержинський академічний театр ім. Л.Українки – сучасний танець за напрямом «танці Джексона»;

2015 р. – Черкаський академічний заслужений український народний хор – танцювальні комбінації на матеріалі танців народів світу;

вище зазначені заклади культури Нью- Йорка – комбінації біля палиці, на середині залу на матеріалі танців центральної України)

Посаду балетмейстера-постановника Черкаського академічного заслуженого українського народного хору А.В.Огірчук здобула на основі мистецького конкурсу.

Творча позиція: “Надзвичайно важливим для мене, як для митця, є йти в ногу із часом! Розвиватися й удосконалюватися самій, а також спонукати до творчого росту і забезпечувати його можливості артистам балету”.

 

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply