“Ватра” – вокально-інструментальний ансамбль

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 «Ватра» — вокально-інструментальний ансамбль, який діє у Львові з 1971 року. Створений композитором і виконавцем Михайлом Мануляком при Львівській обласній філармонії.
        Під цією назвою у різні роки виступало кілька складів ансамблю: першу «Ватру» очолював Михайло Мануляк (1971), пізніше Богдан Кудла (1971 – 1977), другу — Іван Попович (1977 – 1979), третю — Ігор Білозір (1979 – 2000), теперішнім складом «Ватри» керує Андрій Кучерепа.

        Першу «Ватру» організував у лютому 1971 року джазмен-мультиінструменталіст Михайло Мануляк на базі естрадного оркестру Львівської філармонії. З старого складу він залишив тільки мідну секцію, а ввесь репертуар замінив на україномовний – основу складали джаз-рокові та фольк-джаз-рокові обробки народних пісень та власні пісні. Співали тоді Валентина Маркова, Світлана Радіонова, Роман Бревко та Валерій Дусанюк. ВІА «Ватра» під проводом М.Мануляка належала до піонерів джаз-року в Україні.
        Після тріумфальних гастролей майже по цілому СРСР (1971) КГБ звернуло пильну увагу на особу керівника гурту та намагалися змусити його відійти від репертуарної політики, спрямованої на розвиток сучасних течій української музики. Після відмови співпрацювати з КГБ і йти на поступки М.Мануляка усунули від керівництва ВІА «Ватра» і звільнили з роботи у філармонії.
        Керувати «Ватрою» став Богдан Кудла, який намагався максимально зберегти надбання засновника – на великій платівці 1974-го року заслуговують уваги незвичні пісні у виконанні Лесі Боровець та завуальована пісня січових стрільців «Гей, ви хлопці молодії». Та й сама платівка стала своєрідною рекордсменкою-довгожителькою серед записаних на «Мелодії» українськими виконавцями – малими тиражами вона перевидавалась ще протягом 15 років. Та в тому, мабуть, заслуга і наступних «Ватр»…

        Другий склад ВІА «Ватри» створено 1977 року Іваном Поповичем та Віктором Морозовим з музикантів ВІА «Ровесник» за участю В.Копотя (труба), І.Луцейка (гітара), О.Соколова (бас-гітара), І.Леська (ударні) та ін. Візиткою нової «Ватри» стала пісня Поповича «Люба-Люба», а про майстерність музикантів свідчить виконувана ними «Блакитна рапсодія» Джорджа Гершвіна. Та через два роки майже весь склад цієї «Ватри» перебрався в Чернівці у «Смерічку», Попович і співачка Ольга Щербакова в Ужгород в «Закарпаття», а кращий трубач України Володимир Копоть подався до Києва.

        Третій склад «Ватри» був створений у 1979 році з учасників ВІА «Ритми Карпат», що працював при будинку культури Львівського автобусного заводу. Керівником нової «Ватри» став композитор Ігор Білозір.
        Перший склад: Ігор Білозір – художній керівник, автор багатьох пісень і текстів, музикант (клавішні інструменти, бас-гітара, вокал), Роман Лозинський – музичний керівник, аранжувальник (скрипка, перкусія, електроорган, вокал), Ігор Березяк – бас-гітара, скрипка, тромбон, Орест Хома – акустична гітара, перкусія, сопілка, флояра, вокал, Михайло Вачко – труба, Водимир Пасічник – сакс-тенор, кларнет, флейта, Олексій Сердюк, автор пісень ансамблю – сакс-альт, кларнет, Юрій Кедринський – ударні інструменти, Оксана Розумкевич – вокал, Марта Лозинська – вокал, Роман Цимбала – вокал, Ігор Критович – звукооператор, Михайло Бугай – світлооператор.
     

   Також, у різні роки того періоду у «Ватрі» працювали: Зеновій Левковський – музичний керівник, клавішні інструменти, вокал, Роман Лозинський – музичний керівник, скрипка, клавіші, Ростислав Штинь – скрипка, Андрій Береза – електрогітара, акустична гітара, вокал, Іван Огар – бас-гітара, Борис Сорокін – бас-гітара, Олег Кульчицький – скрипка, Ліда Попадюк – скрипка, вокал, Остап Стахів – бандура, вокал, Оксана Білозір, Ігор Курач, Володимир Прасоленко, Мар’ян Шуневич, Люба Кір, Ігор Богдан – вокал, Дмитро Гудимяк – адміністратор, Богдан Стефура – звукорежисер та ін.
        У 1981 році ВІА «Ватра» отримує перше місце на Республіканському фестивалі «Молоді голоси» (м. Тернопіль). У 1985 ансамбль стає Дипломантом XII Всесвітнього фестивалю молоді і студентів у Москві (1985).
        ВІА «Ватра» побувала з концертами в усіх куточках України, та в багатьох країнах світу, зокрема, у Середній Азії, Прибалтиці, на Далекому Сході, в Афганістані, Польщі, Німеччині, США та Канаді. Також, за час творчої діяльності ансамбль записав велику кількість музичного матеріалу – пісень, музики до спектаклів та музичних телефільми.
        Не зважаючи на величезну популярність ансамблю йому так і не вдалося позбутися протиріч між суто «ватрівським» фолк-стилем, сольною програмою Оксани Білозір та патріотикою, котру нав’язувала ансамблю худрада філармонії. З часом, коли відмінили відсоткове обмеження власних пісень в репертуарі, на перший план все більше виходила Оксана Білозір, а сама «Ватра» сприймалася просто як звичайний акомпануючий склад. Все закінчилося тим, що Оксана залишила гурт і створила власний ансамбль «Оксана». А власне «Ватра» перетворилася на музичний центр під керівництвом Ігоря Білозіра, котрий саме захопився створенням експериментальної музики, синтезуючої стиль нью-ейдж з українським мелосом.
        9 травня 2000 року, після вбивства Ігора Білозіра, «Ватра» зазнала подальших трансформацій: ВІА «Ватра» стала складовою однойменного музично-мистецького центру, керівництво яким перейняла Ольга Білозір.

        Теперішній склад «Ватри» – це її керівник, один із найближчих побратимів Ігоря Білозора, Андрій Кучерепа (скрипка, вокал), соліст – лауреат I премії фестивалю «Червона рута», «Заслужений діяч естрадного мистецтва України» Володимир Питель, клавішні інструменти, вокал – Роман Олійник, соло-гітара, вокал, автор пісень – Михайло Кушнір, бас, вокал – Ярослав Ковалів, ударні інструменти – Юрій Бей.

        Гурт «Ватра 80-х». У 2011 році кілька музикантів складу ВІА «Ватри» початку 80-х – Мар’ян Шуневич , Марта Лозинська, Любава Кір-Новохацька, Ігор Курач, Роман Лозинський, Андрій Береза, Іван Огар та Юрій Кедринський при Мистецькому об’єднанні «Ватрові» об’єднались у гурт «Ватра 80-х». Ансамбль у цьому складі можна вважати ідейним продовженням творчості ВІА «Ватри» початку 80-х. «Ватра 80-х» провела багато концертних виступів у Львові та інших містах західної України. Особливо пам’ятною є участь гурту у концерті до 60-річчя Ігоря Білозіра та ювілейному концерті Оксани Білозір у столичному палаці «Україна». Музиканти цього складу і зараз збираються для спільних виступів на різних концертах та мистецьких заходах.

автор

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply