Мова – що треба знати кожному українцю

Прості речі, що треба знати кожному українцю.

1. Сучасна українська мова виникла і розвинулася з давньоруської (давньоукраїнської) мови, якою розмовляло домінуюче слов’янське населення Київської Русі, колиски нашої державності.

Отже, наша мова народжується в 9 сторіччі, їй понад 1100 років щонайменше.

2. Сучасна українська писемність базується на ранній кирилиці, розробленій в IX столітті в Першому Болгарському царстві, в Преславській книжній школі, заснованій одночасно з виникненням Київської Русі.

Преславська книжна школа в столиці болгарського царства Плиска- це одна з перших слов’янських книжних шкіл світу, заснована Наумом, одним з учнів Кирила і Мефодія, у 886 році.

В школі перекладали Біблію та інші християнські книги на старослов’янську мову (штучно створену на основі всіх слов’янських мов, включно із давньоруською) і записували їх кирилицею.

Розвиток писемності Русі розпочався з приходом християнства в Х ст. Розмовна і писемна мови не були тотожними, але мали багато загальновживаних слів.

Тобто, наша писемність народжується в Х ст. Їй більше 1000 років.

3. Давньоруська мова існувала до приєднання руських князівств до Великого князівства литовського в 14 ст. і поступово трансформується у староукраїнську мову (руську), поширену в 14–18 ст. на територіях сучасниої України та Білорусі, прилеглих до них землях Польщі і Молдови.

4. На території сучасної РФії, окрім Новгорода і Смоленщини, давньоруська мова не розвивалася. Сучасна російська виникла із штучної церковно- слов’янської, говірки колишніх східноруських князівств, заснованих Русью на колонізованих землях чуді, місцевих мов чухонців, запозичень з-поза меж Орди та мовних реформ в імперії.

5. Руська мова не має прямого відношення до великоруської (російської) мови. За УНР, в 1918 р., замість терміну «руська мова» стали вживати назву «староукраї́нська».

6. Нашій мові >1100 років, писемності – >1000 років- тож незнання української мови свідчить лише про низький освітній рівень людини або інтелектуальний розвиток чи розумові здібності.

7. Використання української всім народом- наша мета.

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply