20 цікавих фактів про групу «Бітлз»

Творчість «Бітлз» – однієї з найбільших груп в історії сучасної музики – і особисте життя Джона Леннона, Пола Маккартні, Рінго Старра і Джорджа Харрісона за роки, що минули з тріумфальної ходи групи по всьому світу, досліджена досконально. Гігантський масив матеріалів про «Бітлз» сміливо можна за аналогією з бітломанією назвати «Бітлологіей» – наукою про «Бітлз».

І все ж в біографії групи і її учасників ще можна знайти не дуже розтиражовані цікаві, кумедні, а іноді і трагічні факти.

1. З лютого 1961 по серпень 1963 року «Бітлз» 262 рази грали на сцені одного з ліверпульських клубів. Вражає динаміка тодішніх гонорарів четвірки – від 5 фунтів за перший концерт до 300 за останній.

2. У 1962 році фірма «Decca Records» відмовилася укласти контракт з групою, повідомивши музикантам, що гітарні групи вже вийшли з моди.

3. Перший альбом «Бітлз» «Please Please Me» був записаний за 10 годин студійного часу. Зараз при наявності потужної електроніки і комп’ютерів на запис альбому йдуть місяці. Самі «Бітлз» в 1966 році тільки пісню «Strawberry Fields Forever» записували рівно 30 днів.

4. Зараз це дуже важко собі уявити, але в епоху бітломанії не існувало сценічних моніторів. Виступаючи в великому залі або на стадіоні, «Бітлз» просто не чули самих себе в вереску і співі багатотисячного натовпу. За влучним висловом одного з музикантів, організатори цілком могли возити в тури воскові фігури замість живих людей.

5. До Олімпіади-1964 Токіо був побудований спортивний комплекс «Ніппон Будокан», що став Меккою для японських шанувальників сумо і бойових мистецтв. У 1966 році одного концерту «Бітлз» вистачило, щоб зробити «Будокан» з центру єдиноборств головним концертним майданчиком Японії.

6. Фінальний акорд пісні «A Day in the Life» Леннон, Маккартні і ще 8 музикантів виконали на одному фортепіано в 10 рук. Акорд звучав 42 секунди.

7. Практично всі партії ударних в піснях «Бітлз» виконував Рінго Старр. Але є й винятки. У композиціях «Back in the U.S.S.R», «The Ballad Of John And Yoko» і «Dear Prudence» на барабанах грав Пол Маккартні.

8. У пісні «All You Need is Love», вперше виконаною в якості заключної композиції першого в світі всесвітнього телевізійного супутникового шоу «Our World», звучать такти з пісні «Марсельєза», деякий час в 1917 році колишній неофіційним гімном Росії.

9. Астероїди з номерами 4147 – 4150 названі повними іменами учасників ліверпульської четвірки. А у Леннона є ще й персональний місячний кратер.

10. Це не більше ніж випадковість, але до моменту розпаду «Бітлз» записали 13 альбомів. Однак в вважається найповнішим збірнику альбомів групи їх 15 – до автентичних додані «Magical Mystery Tour» і «Past Masters» – збірник не видавалися пісень.

11. Фактично, «Бітлз» можна вважати винахідниками відеокліпу. У найбільш плідний період групи в 1965 році музикантам стало шкода часу, що минає на традиційні щотижневі телевізійні шоу. З іншого боку, участь в цих шоу було необхідним елементом просування синглів і альбомів. «Бітлз» стали записувати виступи у власній студії і відправляти отримані ролики в офіси телекомпаній. Зрозуміло, не безкоштовно.

12. За власним визнанням Стівена Спілберга, одним з його посібників з монтажу кінофільмів побуту картина «Бітлз» «Magic Mystery Tour». Подивившись дуже слабкий фільм, важко зрозуміти, чому його монтаж міг навчити майбутнього метра кіно.-http://moyaosvita.com.ua

13. У 1989 році завершився гучний процес між колишніми «битлами» і компанією EMI. Музиканти звинуватили музичний лейбл в тому, що він продавав пісні «Бітлз», призначені для некомерційного поширення в цілях благодійності. Неувага до благодійності, проявлену EMI, принесло в кишені Маккартні, Старра, Харрісона і Йоко Оно по 100 млн. Доларів. Трьома роками раніше невиплачені авторські винагороди за мюзикл «Beatlemania» принесли учасникам групи всього 10 млн. На всіх.

14. Згідно з досить популярною легендою, Пол Маккартні ще в 1967 році розбився в автомобільній аварії, а його місце в групі зайняв колишній співробітник поліції Білл Кемпбелл. Прихильники версії знайшли масу підтверджень її істинності в оформленні обкладинок альбомів і текстах пісень «Бітлз».

15. Першим на землю країн, за часів розквіту «Бітлз» входили до СРСР, ступив Рінго Старр. Барабанщик зі своєю групою «All-Starr Band» дав концерти в обох столицях Росії в 1998 році.

16. З подачі доморощених рок-зірок західні музичні критики всерйоз пишуть про внесок «Бітлз» в руйнування комуністичної системи. «Велика четвірка» на їхню думку, настільки вплинула на Макаревича, Гребенщикова, Градського і інших рок-музикантів, що СРСР був просто приречений. Втім, ще в 1970-х роках журналісти ставили Леннона в один ряд з Мао Цзедуном і Джоном Кеннеді

17. Суперництво «Бітлз» і «Роллінг Стоунз» існувало і існує виключно в головах менеджерів груп і їхніх шанувальників. Між музикантами були дружні стосунки. У 1963 році Джон і Пол прийшли на концерт «Роллінгов». Після виступу Кіт Річардс і Мік Джаггер поскаржилися їм, що підходить час випускати сингл, а у них не вистачає пісні. У Маккартні була мелодія пісні, виконувати яку в складі «Бітлз» повинен був Старр. Після невеликого доопрацювання прямо в кулуарах концерту «Роллінг Стоунз» отримали відсутню пісню. Вона називалася «I Wanna Be Your Man».

18. Мати Джона Леннона була особливою, далекій від християнських чеснот. Джон з чотирьох років жив і виховувався в домі своєї тітки. Сестри відношення не розривали, і Джон часто зустрічався з матір’ю. Після однієї із зустрічей п’яний водій на смерть збив Джулію Леннон, що стало дуже важким ударом для 18-річного Леннона.

19. Ерік Клептон довго потайки зустрічався з дружиною Джорджа Харрісона Патті Бойд. Цей любовний трикутник цілком міг відродити «Бітлз» в 1979 році. Харрісон був настільки вдячний Клептону, що визволив його від стомлюючого розлучення з Патті і «биття тарілок, чвар і розділу майна», що вирішив зібрати на весіллі Еріка і Патті всю четвірку. Рінго Старр і Пол Маккартні приїхали і зіграли кілька пісень, а ось Леннон запрошення проігнорував. До смерті Джона залишався один рік.

20. Нещастя в особі Йоко Оно в будинок Леннонів впустила жени Джона Синтія. Вона пошкодувала тендітну японку, годинами варти Джона біля порога і запросила її погрітися. До студії «Бітлз» Джон привів японку сам. Незабаром і шлюб Леннона, і група «Бітлз» припинили своє існування.

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply