Втім, не зважайте, веселіться – свято наступає…

Не хотів нічого писати, але не стримався…
Новий рік на порозі. Що чекає нашу обдурену країну? Які перспективи українців? Не слухайте економістів і політологів – слухайте філософів і мудреців.
А вони стверджують – нації виходять із кризи завдяки культурі…

Судячи із ситуації, сподіватися на відродження культури в Україні не варто. Ми в інформаційному зашморгу олігархів. Їхні телеканали добивають країну. І не важливо кого вони представляють: москвофілів чи євроінтергаторів – серед них практично немає етнічних українців, а отже немає справжніх носіїв національної культури. Культуру підмінили спритним шоу-бізнесом та інформаційними технологіями, і цей українофобський шоу-бізнес прийшов до влади.

Кардинальні зміни трендів в культурно-інформаційній сфері – знищення Першого Національного телеканалу і Українського радіо, останні ротації в Мінкульті, Міносвіті і навіть в Комісії про присудженню Державної Премії імені Т.Шевченка говорять про те, що для українців в Україні настали важкі часи.

Україна нині – лише яскраво розмальована писанка, з якої забирають її внутрішній зміст, її духовне наповнення, її культурну пам”ять. Форма ще зберігається, тоді як зміст стає зовсім чужим – глобально обезличеним. Чи варто писати нові пісні і вірші, коли їхні формати вимагають іншого, а а ми самі усе більше опиняємся у внутрішній еміграції?

Не варто навіть мріяти про відродження, якщо на очах Україна зникає як культурна країна.

Втім, не зважайте, веселіться – свято наступає…

 

Анатолій Матвійчук

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply