Як живе Національна музична академія України імені П.Чайковського під час карантину

7 травня вся музична спільнота світу  буде святкувати 180 років видатного композитора  Петра Чайковського.

Ім’я  Петра Чайковського  тісно пов’язано з Україною.
Петро Ілліч – етнічний українець з козацьким корінням.   Його дід, Петро Чайка,   навчався в Києво-Могилянській академії  і там взяв  прізвище Чайковський – так на Запоріжжі називали командирів козацьких чайок.

Вся музика Петра Чайковського побудована на український народній традиції. Він протягом  28 років приїздив в Кам’янку на  Черкащині до своєї тітки і основні твори написав саме там.

Петро Чайковський  є частиною нашої нації, душею українського народу.  Саме він доклав багато зусиль щоб  в Києві відкрилась  Музична академія.

Як живе Національна музична академія України імені П.Чайковського під час карантину, як будуть святкувати день народження Петра Чайковського  – розповів  ректор НМАУ  Максим Тимошенко  у програмі “Нині” на телеканалі «Зоряний». Даємо короткі тези.

Академія і Чайковський

Через три роки академія святкуватиме 160 років зі дня заснування. Вона починалась з музичних класів, потім стала училищем. Якось  Петро Чайковський  відвідав училище послухав концерт учнів  і відзначив, що рівень викладання музики відповідає рівню консерваторії. Це стало поштовхом, щоб Київське музичне училище перейменували на Київську консерваторію, а в 1995 році ми отримали статус Націоанльної музичної академії України  ім. П.Чайковського.

Стан академії

Але, на жаль, стан будівлі  Академії  перебував в занепаді: в багатьох аудиторіях не було опалення –  студенти навчалися взимку в  рукавичках, дах протікав, нагадував решето – 98 дірок …

Зараз можемо  звітувати –  ремонт даху закінчився! Завдяки нашим китайським партнерам та державному фінансуванню  зроблено сучасний ремонт  даху з німецьких матеріалів.

Дякую нашій  команді – студентам та  викладачам – ми це зробили за рік!  І вже можемо навчатися в нормальних умовах.

Академія отримала   нові  музичні  інструменти – минулого року Міністерство культури України  закупило нам найкращий у  світі інструмент Kawai.

Ми стараємось надавати якісні знання студентам і підтримуємо їх навіть в такий складний карантинний період: видали їм продуктові набори, маски, проводимо  уроки та концерти  онлайн.

Спонсори і фінансування

Щодо фінансування – нам дуже допомогли китайці.  Вони  довірили нам для навчання своїх  студентів і   ми маємо тримати рівень. В академії часто проводимо майстер-класи від світових зірок. Наприклад, для студентів провів майстер-клас Вітторіо Гріголо – найкращий тенор сучасності. Він провів 9-ти годинний майстер-клас. Зараз проводить карантин в Україні і скоро проведе концерт –онлайн для Італії.

Наші студенти також беруть активну участь у міжнародних фестивалях.

Ми маємо велику кількість друзів по світу, співпрацюємо з багатьма консерваторіями.

Співпраця з Китаєм

Українська музична освіта – одна із найкращих в світі. По багатьом напрямкам – ми найкращі.  Не дивно, що китайські друзі   взяли нас в партнери і зараз ми будуємо в Китаї Хеншуйську міжнародну українську академію ім. Чайковського.  Вся методика, викладацький склад буде український. Стартову ступінь студенти  будуть отримувати там, а бакалавра – в Україні.  Консерваторію маємо побудувати  за два роки.

До розвитку НМАУ вже долучився мільярдер Джек Ма, який походить з музичної родини, гарно співає і обожнює Чайковського. Він  ознайомився з нашою Академією, з нашими проектами і погодився підтримати українсько-китайські проекти. Після спілкування  він сказав:«Музика – це дуже важливо».  Зараз він почесний  професор  Музичної академії.

Планується, що в китайській філії будуть працювати  молоді викладачі. Нещодавно ми з командою відвідали Китай і  розпочали спільні  проекти з китайською консерваторією.

Академія і  коронавірус

Ми з перших місяців епідемії старалися  допомагати Китаю. І це  були не тільки  маски, але й музична підтримка: Мирослав   Скорик написав музичний твір  «Я  з тобою», який  отримав три мільйони  переглядів!   Це новий тріумф сучасної української музики!

Музика – не має кордонів.  Особливо під час пандемії.  Тож, шануємо наших музикантів, наших композиторів і не забуваємо святкувати дні народження великих митців!

Ректор НМАУ  Максим Тимошенко  у програмі “Нині” на телеканалі Зоряний,  оголосив про проведення святкового музичного марафону, присвячений Петру Чайковському.
Марафон  триватиме з 2 по 6 травня 2020 року.

Умови участі прості: публікуйте на своїх сторінках власні відеозаписи з виконанням будь якого твору Петра Чайковського з хештегом #петрочайковський180.

Долучайтесь! Життя продовжується!

Підготувала Наталка Іванченко, Музика України

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply