УКРАЇНСЬКА КОЗАЦЬКА ФЛОТИЛІЯ ВІДВОЮВАЛА КНБУРН, ХАДЖИБЕЙ, ОЧАКІВ, БЕРЕЗАНЬ ТА ІЗМАЇЛ

УКРАЇНСЬКА КОЗАЦЬКА ФЛОТИЛІЯ ВІДВОЮВАЛА КНБУРН, ХАДЖИБЕЙ, ОЧАКІВ, БЕРЕЗАНЬ ТА ІЗМАЇЛ В ОСМАНСЬКОЇ ІМПЕРІЇ!
Віднайдений малюнок 1789 року засвідчує вирішальну роль українського козацтва у відвоювання турецьких фортець на узбережжі Чорного моря наприкінці 19 століття..
Козацька флотилія нараховувала близько 200 човнів і офіційно називалася – Чорноморська веслувальна флотилія. Спочатку її очолював кошовий отаман Вірного козацтва Сидір Білий, а після його смерті у 1788 році – полковник Антон Головатий. Саме йому судилося стати тим українським адміралом, який допоміг генералу російської армії Суворову завоювати Очаків, Ізмаїл, Аккерман, Мачин та Бендери.

У серпні 1787 р. розпочалася чергова російсько-турецька війна. Воюючі імперії боролися за право володіти землями українського Північного Причорномор”я. О.Суворову було доручено командувати 20 батальйонами, 38 ескадронами і флотилією та контролювати один з найважливіших у стратегічному плані Херсоно-Кінбурнський район. Саме через нього турки потрапляли до Очакова, гирла Дніпра, Південного Бугу і західного узбережжя Криму. Під командуванням російського полководця в битві за Кінбурнську фортецю воювало і близько 600 українських козаків. На своїх “чайках” вони обороняли фортечні мури з боку лиману і вперше проявили себе в травні 1788 року. Тоді на допомогу Кінбурнському гарнізону О.Суворов викликав 18 човнів з “добрими молодцями”. Вони мужньо відбивали атаки турецьких суден з моря.
Головнокомандувач російською армією Григорій Потьомкін відзначав, що саме козацька флотилія змусила відступити турецькі галери на чолі з Гасан-пашею від Кінбурну. У сухопутних боях відзначилися українські козаки Турченко і Рекунков, які захопили у противника гармату, знешкодивши при цьому п’ятьох турків. 16 червня 1788 року в кровопролитній битві з турками українці втратили свого кошового отамана Сидора Білого, полкового осавула і 14 козаків. Слід відзначити, що під час Кінбурнської операції був вбитий і особистий ординарець Суворова, – ним козак Тищенко. На честь вдалої оборони Кінбурну, у жовтні того ж року посеред фортеці була збудована православна Церква во славу козацької берегині – Покрови Пресвятої Богородиці, а також встановлено пам’ятник у формі увінчаної хрестом піраміди із зображенням ікони Покрови.

Так само хоробро билися колишні запорозькі козаки й під час інших військових операцій, зокрема, у боях за Очаків,
Він відвойований у турків аж у грудні того ж року не без допомоги українських козаків, які брали участь у його штурмі на лівому фланзі армійських підрозділів. За виявлену під час взяття цього причорноморського міста мужність і хоробрість “Війську вірних козаків” було присвоєно назву “Чорноморського” Ще на початку червня під Очаковим полководець писав: “…проти бусурманських суден здається мені корисним направити до блокфорту мої 3 запорозькі судна, які здатні до погоні.” Ці козацькі судна воювали поруч з кораблем засновника американського військово-морського флоту Полем Джонсом («Чорним корсаром»), який на запрошення росіян надавав допомогу їм у війні проти турків. Після перемоги над турецькою ескадрою під Очаковим Антін Головатий рапортував про незначні втрати серед козаків та пошкодження окремих човнів.

Особливий військовий талант українського флотоводця розкрився під час захоплення Чорноморською флотилією острова Березань – важливого стратегічного пункту в гирлі Дніпра. Козаки на “чайках” безшумно підійшли до острова, дали залп з рушниць та гармат і десантувалися на берег, де після навального штурму оволоділи береговими окопами і турецькою батареєю. Невдовзі в полон здалася вся турецька залога. Всього Антін Головатий захопив 300 полонених, 23 гармати, 150 бочок пороху і декілька ворожих прапорів. У козаків загинули полковий старшина, 4 курінних отамани і 24 козаки.
Саме флотилія козацького “адмірала” Головатого відкрила шлях до наступного штурму Ізмаїлу з боку Дунаю. У жовтні 1790 року чорноморці допомогли російським піхотинцям оволодіти фортецею Килія, а невдовзі придунайськими замками Тульча та Ісикча. Генерал Суворов особисто відзначав у рапорті до графа Григорія Потьомкіна “полковника і кавалера Головатого, який відмінною хоробрістю, працею і постійним старанням не тільки війську своєму подавав приклад, але й особисто діяв без страху”.
Зображення: 1) Українська веслувальна флотилія штурмує острів Березань. 1780-ті роки; 2) Чорноморський козак. Кін. 19 ст; 3)Ймовірний портрет А. Головатого. ХІХ ст.
Автор: доктор наук Тарас Чухліб

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply