Вадим Вадимович Дробот: як коронавірус може вплинути на інвестиційні настрої в Україні

 

Україна, як і весь світ, знаходиться на межі багатьох викликів сучасності – погіршення екологічної ситуації, нестабільні політичні відносини між країнами, військові та геополітичні конфлікти, ураження економічних моделей. Сьогодні ж виникла нова загроза, яка може нанести неабиякі глобальні збитки – коронавірус 2019-nCo

Останні події у світі мають неабиякий вплив на аграрний сектор України. Одним з основних факторів впливу зараз є новина про коронавірус 2019-nCoV – невідомий раніше різновид вірусу, що спалахнув у грудні в Китаї. Зараз його спалахи фіксуються й в інших країнах – Австралії, Канаді, США, Франції, Італії, Іспанії, Німеччині, Японії, Сінгапурі, Таїланді, Тайвані, Малайзії, Південній Кореї, В’єтнамі, Філіппінах, Фінляндії, Непалі, Камбоджі, Шрі-Ланці, Індії, ОАЕ, Росії. Симптомами нової хвороби є жар, біль у горлі, сухий кашель, задишка, біль у м’язах та загальна втома.

Що стосується України, то у нас таких випадків поки не зафіксовано, але з метою безпеки наприкінці січня були введені додаткові заходи з перевірки пасажирів з КНР. У самому ж Китаї призупинена відправка туристів за кордон, подовжені канікули для учнів та закриті туристичні об’єкти.

Які втрати на сьогодні

Станом на 5 лютого кількість інфікованих пневмонією, викликаною вірусом 2019-nCoV, у материковому Китаї перевищила 24,3 тис. осіб. Державний комітет з питань гігієни й охорони здоров’я КНР повідомив, 490 осіб загинули, а 892 пацієнти були вилікувані і виписані з лікарні. Все ж залишається більше 23 тис. підозрюваних випадків і 3219 пацієнтів знаходяться у важкому стані.

Через вірус у Китаї більше за все втрати понесли транспортні та сировинні компанії, а також туристичні компанії й банки. Більше того, малі фермери зазнають збитків через перебої з ліками, кормами і збутом агропродукції. Наразі вони не можуть робити необхідні покупки, здавати тварин та продавати товар на ринках, що спричиняє загрозу банкротства у найближчі кілька місяців. І якщо дивитися глобально, то можна прогнозувати, що КНР має усі можливості втратити до 1% приросту ВВП через вірус.

У руслі цих подій вартість нафти суттєво знизилася. Так, ціна на нафту марки WTI досягла рекордно низької позначки за барель – 52,15 дол., а нафта марки Brent втратила у вартості до 58,68 дол. за барель. Таким чином більше за все поширення вірусу впливає на сировинні ринки, тому у січні ситуація на ринку нафти вважається найгіршою за останні 30 років, а контракти на нафту втратили близько 15%.

Коронавірус спричинив застій у торгових відносинах КНР з іншими країнами, через що страждає світовий кругообіг товарів та послуг, а також призупиняються інвестиційні потоки по всьому світу.

Вплив вірусу на відносини між Україною та КНР

Китай є одним з найбільших торгових партнерів України, і за минулий рік об’єм торгівлі з Китаєм збільшився до 2,568 млрд дол. Так, частка Китаю в об’ємах зовнішньої торгівлі України досягла 10,6%. Міністр економічного розвитку та сільського господарства України Тимофій Милованов вважає, що торгова ситуація з Китаєм не погіршиться і прогнозів негативного впливу на товарообіг наразі немає. Він також зазначив, що було знято кілька торгових бар’єрів для експорту з Китаю, але це не пов’язано з коронавірусом і Україна, навпаки, підвищує товарообіг з КНР.

Разом з тим керівник підрозділу з фінансового аналізу корпорацій інвестгрупи ICU Олександр Мартиненко відзначив, що обмеження щодо пересування людей і скорочення товарних потоків неминуче послаблять споживання і ділову активність в Китаї. Це у свою чергу може викликати уповільнення економічного зростання не тільки в КНР, але і в багатьох інших країнах в силу великої ролі Китаю в глобальній торгівлі.

Масштаби загрози поширення нового коронавірусу

Оскільки ситуація з коронавірусом 2019-nCoV ще не вийшла на національний рівень у Китаї, але вже вийшла за межі звичайного захворювання, інвестори намагаються спрогнозувати подальший розвиток подій та оцінити можливі економічні наслідки. Ці спроби звертаються до історії пандемії вірусу важкого гострого респіраторного синдрому (SARS), що належить до того ж виду коронавірусів.

Тоді, у 2003 році, SARS спричинила сповільнення зростання квартального ВВП КНР на 2% і зниження ринкових сировинних індексів більше, ніж на 10%. Також тоді котирування нафти марки Brent впали більше, ніж на 30%. Після подолання пандемії економічне зростання і сировинні ціни відновилися у другому півріччі того ж року.

На відміну від SARS коронавірус 2019-nCoV відрізняється умовами поширення і мають різні вогнища зараження, підвищену інтенсивність транспортних потоків, більшу відкритість і більш тісний зв’язок Китаю з іншими країнами світу. І це вже не кажучи про те, що змінилося й економічне середовище, що спостерігається у зрості впливу споживчого сектору на китайську економіку, яка у свою чергу більше впливає на світову економіку. Всі ці умови не дозволяють навіть приблизно спрогнозувати збитки від коронавірусу 2019-nCoV.

Окрім падіння цін на сировинні продукти – зниження цін на нафту на 10%, на мідь – на 7%, на залізну руду – на 11%, також зменшилися вартість на агропродукцію та іншу сировину. Так само відбувся відтік іноземного капіталу з ринків, що розвиваються. Це призвело до зниження їх фондових індексів і зростання дохідності на боргові папери.

Як це впливає на інвестиційні настрої

Розмір негативного впливу нового вірусу буде залежати від здатності влади КНР обмежити його поширення та надати зовнішнім ринкам позитивний сигнал. В іншому випадку це може призвести до відновлення падіння сировинних і фондових індексів.

Різке падіння цін на сировину може загрожувати для України зниженням експортного доходу, в першу чергу це стосується експортерів залізної руди та сталі. Але позитивний ефект від зниження вартості нафти перекриє втрати українського експорту, тож ризики у сфері торгівлі невеликі.

Більш відчутною сферою для України може стати фінансовий ринок. Найкращим варіантом для забезпечення фінансування зовнішніх виплат було б продовження співпраці з МВФ, бо інакше Україна може надовго опинитися без інвестиційних потоків, що негативно відобразиться на економіці країни і може призвести до інфляції.

Також, після  пандемії в Україні  можливе різке зниження споживчого попиту, туризму, розваг, торгівлі, так як люди будуть обмежені у пересуванні місцями великого скупчення людей. При несприятливому розвитку подій НБУ може підвищити ставку, а Міністерство фінансів розширити дефіцит.

Вадим Дробот, інвестиційний експерт

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply