Врятувати скансен – Музей історії сільського господарства Волині

Триває епопея з порятунку скансену – Музей історії сільського господарства Волині.
Колектив Волинського скансену з директором О.Середюком  за підтримки журналу “Музеї України” і медіа-групи УПК, веде запеклу боротьбу за виживання музею.
Якісь дебі…тати з Волинської облради просто взяли і зняли 50% бюджетної дотації для музею – 250 тис грн! Типо списали на відкати з короновірусу, а швидше за все, під вибори…
І музей і журналісти написали всім, кому можна – без відповіді і результату. Пішов лист Президенту.

-Дякую за підтримку.

Не знаю, чи довго таке продовжуватиметься.
А якщо не буде ніякої реакції, куди ще можна звертатися?- написав директор до редакції.
Довелося звільнити і відправити в неоплачену відпустку майже весь колектив… Єдиний скансен Волині на грані закриття…
Невже Голова Волинської ОДА, Управління культури не можуть знайти вихід з цієї патової ситуації? Адже, лист з ОПУ повернеться до вас…
Розцінюємо це як свідому злочинну байдужість до збереження культурної спадщини!
Мене особисто злить відмороженість громадськості Волині, партій, преси, особливо запакованого баблом депутата Палиці – хоч голос подайте!

З колишньою вже Головою Волинської облради ВАХОВИЧ Іриною Михайлівною нам все ясно – однозначно стане лауреатом ганебної антипремії “Ворог українських музеїв” – за свідоме цілеспрямоване нищення  унікального скансену – Музей історії сільського господарства Волині. Вічна ганьба цій так званій “видатній науковиці”, що нічого не зробила, аби не те що підтримати, а просто врятувати музей! Таким людям не місце в політиці!

Що луганський мент з Краснодону робить на чолі Волинської ОДА?
Він люстрований чи недолюстрований? Саме такі били і стріляли майданівців… Де він був під час Майдану?
А де цей правоохоронець був у 2014-15 роках, коли Донбас палав?
Журнал “Музеї України” збирається внести цього кадра до списку “Ворог українських музеїв”! За злочинну бездіяльність при нищенні Волинського скансену!
Чи знає цей держслужбовець українську мову?
9 квітня 2020 року фракція ВО «Свобода» у Волинській обласній раді заявила про нав’язування російської мови, нехтування правилами етичної поведінки держслужбовцями ОДА та недотримання ними вимог Конституції України та законів України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та «Про засади державної мовної політики».
З преси: 30 жовтня 2019 року на позачерговій сесії депутати Волинської обласної ради ухвалили звернення до Президента України, у якому висловили незгоду з кадровим рішенням Кабінету міністрів України про погодження призначення головою Волинської обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка, та закликали «виправити цю помилку і призначити на Волинь місцевого представника».
Погуляйко Юрій Михайлович
Голова Волинської обласної державної адміністрації
Біографічна довідка
Працює – головою Волинської облдержадміністрації
Громадянство – громадянин України
Число, місяць, рік народження – 12 листопада 1978 року
Місце народження – Україна‚ Луганська область‚ Краснодонський район, с. Верхнєшевирьовка
Освіта – повна вища, Луганський державний аграрний університет, 2000 р., «Менеджмент організацій», менеджер організацій і підприємств; Міжрегіональна Академія управління персоналом, 2003 рік, «Правознавство», юрист; Академія управління Міністерства внутрішніх справ, 2010 рік, «Правознавство», юрист
Трудова діяльність:
09.1999 – 07.2002 – служба в органах внутрішніх справ
08.2002 – 02.2005 – завідувач відділу внутрішньої політики виконавчого комітету Краснодонської міської Ради, Луганська область
02.2005 – 11.2015 – служба в органах внутрішніх справ
11.2015 – 04.2016 – служба в Національній поліції України
04.2016 – 03.2019 – служба в податковій міліції Державної фіскальної служби України
08.2019 – 11.2019 – перший заступник голови Луганської обласної державної адміністрації
12.2019 – по ц.ч. – голова Волинської обласної державної адміністрації.
З листа Президенту України В.О.Зеленському

Сорок років я створюю Музей історії сільського господарства Волині. Тридцять років минуло, як я почав споруджувати на території Рокинівського парку, на ерозійно небезпечних землях –  Музей-скансен «Козацький зимівник».

З невідомих причин, обласна рада, яка не фінансує, а лише дотує музей на захищенні статті, цього року нам, скоротила дотацію на 50%.

Таким чином, було скасовано перспективний план розвитку музею. Музей опинився на бюджеті 2016 року, коли мінімальна зарплата становила біля 1700,00 гривень. Дирекції музею довелось скоротити як наукових, так і технічних працівників, привівши штатний склад до мінімальної чисельності, що ледь вистачає на утримання і охорону цього науково-культурного закладу, площею понад 171 тис.кв.м. експозиції, яка має ще й статус ПЗФ загально-державного значення.

В час карантину і пандемії коронавірусу, Музей опинився на грані закриття і знищення. А це один з найбільших і найкращих музейних комплексів на Волині, який став об’єктом Міжнародного туристичного маршруту.

Нині, коли діє КАРАНТИН по всій території України, коли припинились екскурсії і відвідування музею-скансену, коли заборонено проводити масові заходи, музей не може заробити на екскурсійних послугах, щоб хоч трохи підтримати своє існування, забезпечити охорону культурних цінностей та архітектурних об’єктів. За пів-року дохідна частина від екскурсійних послуг становила лише 12390,00 грн., коли у минулому році – понад 140 тисяч гривень.

На час дії карантину, який ймовірно буде тривати й надалі, з вересня місяця ц.р. уже виникла заборгованості по зарплаті та енергоносіях.

Велику надію ми покладали на Український культурний фонд, який проголосив Програму «Культура в часи кризи: інституційна підтримка».

Ми вчасно подали Заявку (31NST61-05709), виконавши всі вимоги аплікаційної форми. Проте, на ел.пошту нам надійшло лаконічне повідомлення, що наша заявка не пройшла по конкурсу «за технічними критеріями»…

З неофіційних джерел нам стало відомо, що кошти виділені на цю важливу для культури Програму пішли на подолання коронавірусу.

Ми зверталися по наданню фінансової підтримки до Княгининівської ОТГ, на територіє якої розміщена експозиція музею. Проте, її молоде керівництво нам щораз надсилає відписки, що «ви не наш». Тобто, що музей не стоїть на балансі в ОТГ тому, мовляв, вони не мають права фінансово підтримувати його.

Задовго до того, коли вичерпувалися останні ресурси, коли лише декілька працівників-пенсіонерів ще підтримують охорону пам’яток народної архітектури у скансені, отримуючи мінімальну зарплату у пів-ставки, ми надсилали Звернення до всіх волинських депутатів Верховної ради України, в т.ч. і до В’ячеслава Рубльова, який опікується нашим округом, про допомогу. На жаль, ЖОДНОЇ відповіді до цього часу ми не одержали.

 

Вперше з робочим візитом, Ви побували на Волині 09 липня.ц.р. Тоді Ви сказали гарні і актуальні слова: «В наступному році программа  «Велике будівництво» розшириться. До її переліку увійдуть культурні центри, музеї та замки. Інфраструктура залишиться однозначно, додамо так звані «культурні магніти», куди приведуть відбудовані дороги туристів».

Отже, ми зрозуміли, що саме Ви, пане Президент станете тим рятівним колом, який порятує Музей-скансен, «культурний магніт» Волині.

Виходячи з вищевикладеного, з метою недопущення руйнації Волинського музейного комплексу – скансен, ПРОСИМО Вас:

– відшукати можливість надати музею фінансової дотації (хоч на захищенні статті), в сумі 250 тис. грн. на 4-й квартал 2020р. для утримання цього важливого науково-культурного і освітнього закладу, одного із семи скансенів в Україні.

З повагою,

директор і засновник Музею, автор експозиції,

доктор філософії, письменник і публіцист,

член Національної спілки краєзнавців України                                                               О.М.Середюк

Взагалі, ситуація довкола Волинського скансену знакова. Єдиний музей такого рівня і значення на кілька областей. Справжня перлина Західної України! І таке ганебне, байдуже ставлення до загальнонародної культурної спадщини!

Невже керівникам і депутатам Волинської облради, більшість яких вважають себе “високоморальними глибокодуховними петріотами” не соромно без причини знімати державне фінансування з бідного музею, доводячи колектив до жебрацтва, а заклад до занепаду? І як у вас, тупорилих тварюк, одночасно піднялася рука, у кілька разів підвищити зарплату апарату і свої жлобські видатки на утримання?

Скотиняки!

Президенту України В.Зеленському

Журнал “Музеї України” категорично вимагає звільнити

Погуляйка Юрія Михайловича
Голову Волинської обласної державної адміністрації
із займаної посади за розвал роботи, незнання державної мови, свідоме нищення української культурної спадщини. Зокрема, славнозвісного Волинського скансену.
Віктор Тригуб, редактор журналу “Музеї України”

 

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply