Волинська облрада гнобить музей

Довелося звільнити і відправити в неоплачену відпустку майже весь колектив… Єдиний скансен Волині на грані закриття…
Волинська облрада просто незаконно забрала в музею 550000 грн закладених нею ж в бюджет закладу!
Невже депутати, Голова Волинської ОДА, Управління культури не можуть знайти вихід з цієї патової ситуації?
Попри протести музейників, листи, заяви, публікації в пресі проблема не вирішується!
Журнал “Музеї України” визнав лауреатами музейної антипремії керівництво Волинської облради і Голову Волинської ОДА.
І новий ганебний лауреат, який несе персональну відповідальність.
Депутат Волинської облради Імберовський отримує ганебну відзнаку “Ворог українських музеїв”. За свідоме нищення Волинського скансену.
Імберовський М.Ю. Депутат Волинської обласної ради у багатомандатному виборчому окрузі від Волинської обласної організації Політичної партії «Об’єднання «Самопоміч». До 12 квітня 2017 року очолював фракцію “Самопоміч” в обласній раді. Член фракції УКРОП. Голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики. Член депутатського об’єднання “Тільки разом”.

З відкритого листа директора Музею історії сільського господарства Волині-скансен Олександра Середюка:

“Таке питання виникло після спілкування в прямому ефірі  11 листопада ц.р. по ТК «Аверс». Мені пощастило вийти на ефір і задати питання голові Постійної комісії  з питань  бюджету, фінансів та цінової політики Михайлу Юрійовичу Імберовському.

-Скажіть, будь ласка, -запитав я його,- а чи допомогло врятувати обласний бюджет те, що ви ініціювали зняття з Волинського музею-скансена 550 тисяч гривень на початку поточного року. І таким рішенням, в час пандемічні коронавірусу, коли діють карантині обмеження, коли не можна заробити навіть мізер на екскурсійних послугах,  прирекли Музей до закриття і знищення!?

Абсолютно переконаний, що ми вчинили правильно,- відповів рішуче голова постійної комісії по бюджету і фінансів Волинської обласної ради.– Оптимізовувалися кошти і капітальні видатки не тільки у музею-скансену, а й по всіх головних розпорядниках коштів, і нам вдалося мобілізувати 60 млн.гривень, які є рятівною паличкою і для одного мільйона, практично всього населення у Волинській області. Ми розподілили з тих 60 млн. грн.. – 30 на додаткову закупівлю комп’ютерних томографів, бо нам держава не дає, на додаткове облаштування 250 ліжок хворих на COVIT зі 150  точками кисневими. А якщо такий музей класний і потрібний не може на себе заробити, то потрібно міняти трошечки стратегію і бізнес-план. Я це неодноразово пану Середюку говорив. А для себе без угризенення совісті  ми все зробили правильно. Бо життя і безпека людини – це найбільша цінність, яка може бути

Логічно виникає питання із такого монолога

-«…міняти трошечки стратегію і …бізнес-план…»

То ж розкрийте секрет, пане Михайло, як поміняти музею трошечки стратегію і бізнес-план? Ви ж умудрений життєвим досвідом, працювали не тільки вчителем географії, а й три роки у м.Відні (Австрії), заступником, а потім директором ЗАТ «Страхова компанія «ІНКОМСТРАХ», керуючим Волинською філією ТДВ СК «Альфа-Гарант» а з травня 2011 року успішно займаєтесь підприємницькою діяльністю.

  1. Бо я своєю селянською простотою і науковою наївністю, щось не доганяю і не можу прочитати між вашими мудрими  висловленими строками. Адже  в Статуті Музею чітко прописано, що «Метою створення та діяльності Музею є всебічне вивчення розвитку Волинської сільськогосподарської культури, збір пов’язаних з цим матеріалів, зберігання, експонування, використання пам’яток природи, матеріальної та духовної культури краю, відродження та збереження історико-культурної та природничої спадщини без мети отримання прибутку.
  2. Основними напрямками діяльності музею є науково-дослідницька, культурно-освітня, фондова, експозиційна, видавнича, реставраційна, комплектування музейних зібрань, робота по збереженню пам’яток історії та культури».

Тобто, це наукова, культурно-освітня установа, без мети отримання прибутку. То який бізнес-план нам потрібно скласти, щоб бути прибутковою установою, щоб не тільки утримувати, а і  розвивати Музей? Адже відомо, пане Михайле, ви ж були і працювали за кордоном, що навіть ЛУВР і той на дотації у держави. У сусідньої Польщі діє і процвітає 26 музеїв-скансенів, які фінансує і дотує ДЕРЖАВА РП. В Україні є лише СІМ, в тому числі на Волині.

Своїми меркантильними рішеннями, пане Михайло, ви рятуєте фізичне тіло, а губите душу”.

Музейники і журналісти написали листи в різні органи влади…

Маємо реакцію бариг Волинської облради і ОДА, на звернення директора Волинського скансену Олександра Середюка за допомогою до президента Зеленського. Податкова перевірка! Це після того, як з музею незаконно зняли 550 тис бюджетних коштів! Заклад банкрут.
Журнал “Музеї України” теж звернувся до Зе з повідомленням про присудження музейної антипремії кільком волинським чинушам і вимагає відставки голови Волинської ОДА, недолюстрованого луганського мента, до речі, що не знає української мови! Ну це абзац, малята!
Відповідь – потужна хакерська атака на наші сайти!
Хто при владі на Волині?
Напівграмотні дядьки і тітки з Волинської облради, завдяки розумовій обмеженості не розуміють, ЩО ЗНАЧИТЬ У СУЧАСНИХ умовах створити новий музей з нуля! Особливо скансен – музей під відкритим небом!
А от знищити, перепрофілювати, роздерибанити – легко.
Вимагаємо від новообраних депутатів Волинської облради негайно вивчити ситуацію довкола фінансування Музею історії сільського господарства Волині-скансен! І здійснити конкретні дії, аби врятувати скансен!
Українці не допустять знищення унікального музейного закладу!
Будемо боротися до перемоги!
Віктор Тригуб, редактор журналу “Музеї України”

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply