Що таке різдвяні колядки: історія і традиції святкування Різдва в Україні

Різдвяні колядки – один з найдавніших, найкрасивіших і веселих українських обрядів.

Що таке різдвяні колядки, яка історія святкування Коляди, хто пише вірші і колядки на Різдво – про все це розповість Politeka.

В Україні досі збереглася прекрасна традиція колядування. Різдвяні колядки з’єднали в собі безліч елементів багатовікової української історії та культури.

Коляда – це народна назва різдвяного Святвечора у слов’ян і всіх обрядів, пов’язаних зі святкуванням Різдва. Коляду відзначали з танцями, іграми, перевдяганнями, ворожіннями і, звичайно, з колядуванням.

рождественские колядки традиции

Саме слово коляда і колядки, за однією з версій, походить від латинського kalendae. Так в Римській імперії називався перший день місяця, а пізніше – перший день року, тобто початок календаря. Співзвучні назви пісень є і в інших слов’янських мовах. У чеському koleda, в польському kolęda, в румунському colinda, в сербському kolenda.

Коляда якраз і втілює в собі новорічний цикл, а колядки – це свого роду заклинання, щоб майбутній рік приніс удачу. Тому не пустити в будинок колядників або не почастувати їх вважається дуже поганою прикметою.

Коляда і колядки відносяться ще до дохристиянських часів і пов’язані з днем ​​зимового сонцестояння. Колядники ходили з одного будинку до іншого і розповідали про народження нового сонця. З цим пов’язана і традиція, що збереглася до сих пір, – носити зображення сонця на жердині. І тому в колядках так багато віршів про сонце, місяць, зірки. А саме слово «Коляда», як вважають деякі дослідники, – це ім’я слов’янської богині родючості.

рождественские колядки, добрий вечир

Більшість колядок Після того як в Київській Русі поширилося християнство, і святкування Коляди наповнилося новим змістом, з’єднавшись з святкуванням Різдва Христового. З’явилися і нові різдвяні колядки з християнськими текстами і біблійними образами.- народні, не мають автора, але церковні різдвяні колядки – книжкового походження, наприклад, пісня «Нова радість стала».

У музичному плані колядки зазвичай дуже прості, щоб їх міг заспівати кожен, хоча хрістославні різдвяні колядки бувають і зі складною багатоголосою гармонією.

У колядуванні брали участь всі: і дорослі і діти. Надягали на себе звірині маски, кожухи вивертали і надягали на себе вовною догори.

На Різдво в Україні колядники показували і вертеп: лялькові вистави про народження Христа.

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply