В центрі мовного скандалу футбольний арбітр з Кропивницького

На 67-й хвилині футбольного матчу 5-го туру УПЛ “Львів” – “Колос” арбітр з Кропивницького Віктор Копієвський виніс попередження головному тренеру ФК “Львів” Віталію Шумському після отримання повідомлення за допомогою радіозв’язку від четвертого арбітра Миколи Кривоносова. Після матчу Віталій Шумський публічно заявив, що причиною інциденту було його звернення до четвертого арбітра з вимогою спілкуватися українською мовою.

Комітет Української Асоціації Футболу з етики та чесної гри розпочав перевірку інциденту. Комітет опитає свідків та дослідить інші наявні матеріали з метою з’ясування всіх обставин цього епізоду та дотримання Кодексу етики та чесної гри.

Уповноважений із захисту державної мови України Тарас Кремінь звернувся до глави УАФ Андрія Павелка з проханням дати пояснення щодо інциденту між головним тренером Львова Віталієм Шумським і арбітрами Віктором Копієвським і Миколою Кривоносовим.

“Ще 20 листопада минулого року на адресу Української асоціації футболу мною був направлений лист з проханням вжити додаткових організаційних, інформаційних та інших заходів щодо забезпечення виконання Українською асоціацією футболу вимог Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” щодо обов’язкового застосування державної мови у своїй діяльності та довести до відома членів Асоціації рекомендації Уповноваженого із захисту державної мови щодо норм Закону, які стосуються застосування державної мови у діяльності спортивних федерацій. Проте, з відкритих джерел стало відомо про інцидент, який стався на матчі 15-го туру УПЛ Львів – Колос між головним тренером львів’ян Віталієм Шумським та арбітрами матчу: Миколою Кривоносовим і Віктором Копієвським, в діях яких можуть бути ознаки порушення норм Закону.

Для ухвалення подальшого рішення прошу у двотижневий термін надати пояснення щодо ситуації з використанням суддями недержавної мови під час обслуговування матчу та пред’явлення жовтої картки тренеру ФК Львів за можливою ознакою мовної дискримінації”, – йдеться у листі Кременя на офіційний сторінці організації у соціальній мережі Facebook.

Судді матчу вже написали пояснення епізоду в комітет арбітрів. Ці документи тепер йдуть в КДК. За словами арбітрів, попередження Шумський отримав за системні зауваження в грубій формі арбітрам і публічні претензії протягом гри. Але під час прямої трансляції гри грубощів видно не було, а попередження було здійснене саме після прохання звертатися українською, і свідками були тисячі телеглядачів. Телекоментатори звернули увагу на те, що жовту картку було показано одразу після прохання звертатися українською та звернули увагу на те, що це звернення стосовно мови четвертий суддя розцінив ніби як «спробу тиснути на нього». Дивна трактовка, звичайно. Запитання Шумського до суддів про те, за що картка, залишилося без відповіді. То чого вже варті пояснення третього дня, коли всі все чули та бачили на власні очі. Коментарі практично зайві.

Також, за інформацією телеграм-каналу “Бомбардир”, четвертий арбітр матчу Микола Кривоносов планує звернутися до суду за наклеп після інциденту з Шумським.

Довідкова інформація про суддю-земляка: Віктор Валерійович Копієвський (нар. 20 жовтня 1990) — український футбольний арбітр. Представляє місто Кропивницький. Закінчив ЦНТУ. 2005 року розпочав арбітраж аматорів регіональних змагань, з 2008 року — чемпіонату серед аматорів, з 2012 року — другої ліги, з 2016 року — першої ліги. З 2017 року обслуговує матчі Прем’єр-ліги, першим із яких став поєдинок 5 серпня між «Карпатами» та «Сталлю» (Кам’янське) (3:1) у 4-му турі сезону 2017/18, в якій він показав 10 жовтих карток і одну червону Олегу Голодюку. У грудні 2019 року отримав звання Найкращого арбітра України 2019 року.

Анатолій Авдєєв

http://chas-time.com.ua/ekonomika/u-kropivnitskomu-bude-zavod-produktsiya-yakogo-gorit-yak-napalm-ale-ne-shkidliva.html

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply