Суп: глобальна історія

Якщо тарілка супу, над якою піднімається пар, – це те, що дає вам найвище старомодне відчуття комфорту, знайте, що в цьому у вас багато однодумців. Суп – одна з найстаріших і найбільш універсальних страв у світі.

Як  стверджує Дженет Кларксон, автор книги “Суп: глобальна історія”

“У кожній культурі є така страва. У неї дуже стародавнє коріння”, – сказала вона CNN.

Починаючи з Бронзової ери, стародавні люди варили в металевих казанках все: від панцирів черепах до бамбуку. Варена їжа дала можливість жити завдяки стабільним врожаям. Трави й інші інгредієнти додавали з міркувань поживності чи медицини. Кларксон зауважує, що кожного разу, коли хтось простягає другу з нежитем тарілку супу, він виконує стародавню традицію.

“Люди в давнину не розділяли їжу й ліки. Гадаю, в кожній країні світу історично так склалося, що деякі супи розглядалися як такі, що зміцнюють здоров’я”, – каже кулінар.

Видання CNN склало свій список з 20 найкращих супів у світі. І український борщ в ньому згадується одним з перших – одразу після нігерійського банга і в’єтнамського фо.

“Шматочки ніжного буряка плавають у яскраво-червоному бульйоні супу, який обожнюють в Україні й по всій Східній Європі. Часто приправлений щедрою ложкою сметани, борщ – це не просто буряковий суп. Він має пікантну нотку від квасу – ферментованого бурякового соку, який теж став регіональною особливістю. Хоч цей суп інколи пов’язують з російською кухнею, це твердження надзвичайно спірне”, – йдеться в статті.

CNN нагадує, що зараз українські шеф-кухарі ведуть кампанію, націлену визнати український борщ частиною світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

Слідом за борщем видання радить скуштувати французьку рибну юшку з часником і прянощами – буйабес. Цей страва стала кулінарною іконою, яку напряму пов’язують з містом Марсель. В список також потрапив португальський суп кальду-верде, а також чобра-ярік, який готують в Алжирі Лівії й Тунісі, перуанський креветковий суп, іспанський гаспачо, арахісовий суп із Західної Африки, американський гамбо, марокканський суп харіра, грузинський харчо і багато інших.

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply