СБУ розслідує причетність ГО «Український вибір» Медведчука до окупації Криму

 

Слідчі СБУ обґрунтовано підозрюють представників громадської організації «Український вибір», лідером якої є народний депутат від ОПЗЖ Віктор Медведчук, у сприянні у 2014 році проведенню незаконного референдуму і виборів у тимчасово окупованих АР Крим та Севастополі.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

«Слідчі СБ України продовжують досудове розслідування щодо дій представників громадської організації «Український вибір». Вони обґрунтовано підозрюються у сприянні у 2014 році проведенню незаконного референдуму і виборів у тимчасово анексованих АР Крим та Севастополі», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, встановлено, що учасники ГО «Всеукраїнський громадський рух «Український вибір» під час окупації півострова та надалі активно підтримували окупаційні органи влади. «Вони стали представниками незаконних виборчих комісій і дільниць, брали участь у діяльності незаконного збройного формування «Самооборона Криму». Учасники НЗФ здійснювали незаконне переслідування українських активістів, захоплення адміністративних будівель органів влади України», – підкреслюється в повідомленні.

За інформацією правоохоронців, організатори громадського об’єднання імітували ліквідацію 210 осередків, які знаходились на півострові, однак жодних документів до Мін’юсту України не подали. Організація продовжувала проводити у Криму діяльність на шкоду державній безпеці України. Лише у 2017 році припинення діяльності осередків «Українського вибору» у Криму було оформлено згідно з чинним українським законодавством.

За версією слідства, ці факти можуть свідчити про створення уявної непричетності керівництва ГО «Всеукраїнський громадський рух «Український вибір – Право народу» до протиправної діяльності її осередків на території АР Крим. Натомість під час досудового розслідування слідчі СБУ отримали беззаперечні докази, що керівництво і представники ГО брали участь в організації та проведенні незаконного референдуму і незаконних виборів на тимчасово окупованій території АР Крим та Севастополя після тимчасової анексії півострова РФ. За попередньою версією слідства, вони також причетні до вчинення інших злочинних дій.

Слідчі СБУ проводять слідчі дії у межах розпочатого кримінального провадження за ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо повідомлення учасникам про підозри за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ст 111 (державна зрада) Триває досудове слідство. Викриття проводилось під процесуальним керівництвом прокуратури АР Крим та м. Севастополь.

Як повідомлялося, РНБО на засіданні 19 лютого ухвалила рішення про застосування санкцій до 19 юридичних та восьми фізичних осіб, серед яких народний депутат від ОПЗЖ Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко. Обмеження ввели у зв’язку з розслідуванням СБУ щодо фінансування тероризму.

За даними секретаря РНБО, санкції накладаються на все майно Медведчука.

Серед підсанкційних юридичних осіб виявилися компанії-власники п’яти літаків, на яких здійснювалися перельоти за маршрутом Київ – Москва. Санкції також застосовано до компаній, які обслуговують ці літаки.

9 березня Медведчука допитали в кримінальному провадженні слідчі Служби безпеки України.

«Аргумент»

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply