У Кропивницькому поліція діє проти виконання закону про декомунізацію

У Кропивницькому поліція не дозволила декомунізувати напис на пам'ятнику

Серп з молотом та напис “За власть Советов” на пам’ятнику у сквері “Слави” у Кропивницькому поліція не дозволила декомунізувати. Акцію організували троє місцевих жителів. Напис на пам’ятнику підпадає під дію закону про декомунізацію.

Що відомо: Процес декомунізації в Україні узаконили ухваленим 9 квітня 2015 року Верховною Радою пакетом законів. Згідно з Зaконом всі paдянські нaзви потрібно змінити, paдянську символіку – демонтувати.

Троє учасників акції – Дмитро Сінченко, Дмитро Завражний та Дмитро Потоцький прийшли до Скверу слави на вулиці Соборна, щоб прибрати напис та радянську символіку з пам’ятника “Героям громадянської та Великої вітчизняної воєн”. Біля пам’ятника їх чекали поліцейські.

Поліцейський Сергій Пономаренко каже: питання щодо демонтажу пам’ятника треба вирішувати на рівні міської ради. “Я б рекомендував ще раз надати запит до міської ради та до спецінспекції, щодо пам’ятника. І на рівні міської ради вже вирішувати питання щодо демонтажу”.

Учасник акції Дмитро Сінченко каже, щодо декомунізації пам’ятника звертався до управління містобудування та архітектури міської ради. “Починаючи з 2016 року ми надсилали звернення, щоб декомунізувати, а 23.02.2021 я отримав відповідь від міської ради щодо цього пам’ятника. Пам’ятник, який значиться у інформаційному запиті має офіційну назву “Пам’ятник героям громадянської та великої вітчизняної воєн”.

Дмитро  додає, що у серпні минулого року представники управління містобудування та архітектури міської ради обстежили пам’ятник. “Обраховано вартість демонтажу – 1 мільйон 200 тисяч гривень(!). Балансоутримувач пам’ятника чомусь загадково  досі не визначений, тому питання щодо демонтажу буде вирішуватись після визначення його балансоутримувача, яка визначається  вже 5роківб декомунізації. На даний час в міському бюджеті грошей на демонтаж не передбачено”.

Телевізійники почали опитувати, як це зараз модно, за совковими нормами  перехожих, німиєпроблема А як же виконання закону? Для чого такі опитування  та збурення суспільства ретро маячнею?

Кропивничанка Лілія продає речі у сквері біля пам’ятника. Каже, проти декомунізації. “Цього не можна робити – це наша спадщина. Це все одно, що нас стариків взяти і відразу у яму. Люди ходили захищали. Цей пам’ятник приведіть до ладу, а кожен хто тут продає речі, принесе квіти”.

Кропивничанин Олександр Туркулець каже, закон про декомунізацію повинен діяти.“У нас є свої герої , українські. Я так вважаю. Потрібно тут поставити пам`ятник Богдану Хмельницькому ще один або Степану Бандері. Є і культурні діячі, можна їм поставити”.

Недекомунізувавши пам’ятник, учасники акції вирішили прибрати з нього плити, які відпали від основи. До пам’ятника учасники акції викликають наряд поліції.

Поліцейський Ігор Журавель каже: поки не визначиться балансоутримувач чіпати, забирати з пам`ятника нічого не можна, це порушення законодавства.

Не чекаючи, поки знайдеться балансоутримувач, учасники акції викликають рятувальників. Ті оглянувши плити, Як вже давно відвалилися від постаменту і вирішують їх прибрати.

Учасники акції з рятувальниками прибрали п’ять плит з пам’ятника за 5 хвилин. Скільки це коштувало?

За словами юриста Юрія Деркаченка, символіку та напис має демонтувати той у кого пам’ятник на балансі. Якщо власник пам’ятника знайдеться, він може понести відповідальність. ”За розповсюдження, поширення предметів, що попадають під декомунізацію, передбачена кримінальна відповідальність. Покарання – позбавлення волі від 5 до 10 років з конфіскацією майна”. Може саме тому від памятника всі відхрещуються, щоб не нести відповідальності. Для спротиву декомунізації зявилася  геніальна  заморочка – безхозність памятників…

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply