Перший Фестиваль борщу провели на Прикарпатті

Борщ

У прикарпатському селі Кричка провели перший фестиваль борщу. 11 господинь та один ґазда з’їхалися із Солотвинської громади, щоб дізнатися, чий борщ найсмачніший.

Перед будинком культури у Кричці розклали польову кухню. Тут у казанах на свіжому повітрі і готували борщ. На сцені кожна господиня та господар отримали фартушок та ложку. І тоді вирушили куховарити.

У самій Кричці смакують борщ без картоплі та квасолі, каже господиня Наталія Князевич:

“Хтось дає квасолю, а ми даємо перловку. І я знаю, мені дуже смачний. І хто пробує, каже, що смачний. Та й наш борщ смачний, бо додаємо таке зілля як “чибрик”, яке росте в нас на городі”.

Усі кухарі погодилися, що одна з основних приправ – чибрик або чебрець. У цій місцевості він смачніший, кажуть.

Марія Квич з Порогів каже, що до борщу неодмінно треба кидати буряк цілим: “Закладаю цілий буряк варити у бульйоні. Мені видається, що він більше насичений і колір більш червоний”.

А от рецепт давнього бойківського борщу з реберцями, сушеними грибочками та чорносливом із мальовничого села Богрівка привезла Ксенія Данилюк. ЇЇ навчила варити борщ бабуся, а ту — її бабуся. Таку традицію передають з покоління в покоління.

“Ми є бойківський край, і завжди бойки займалися скотарством, мисливством, і борщик був із м‘ясом. І коли різали свиню, то в таку ділетку засолювали реберця. Ну і вже на тих реберцях протягом певного часу варили борщик”, — каже господиня.

Усі овочі для борщу жінка привезла з власного городу, сметана — теж домашня. Звичайно, головний атрибут страви – бурячок. А ще – перетерте сало із зеленню.

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply