Прожитковий мінімум в два рази нижче від реального рівня – Лазебна

Однак, за її словами, підвищити прожитковий мінімум складно.

Прожитковий мінімум в два рази нижче від реального рівня - Лазебная

© Facebook / Министерство социальной политики

Прожитковий мінімум в Україні, який на сьогоднішній день є офіційним, більш ніж в два рази нижче обумовленого економікою і вимагає перегляду. Про це заявила міністр соціальної політики Марина Лазебная, повідомляє прес-служба міністерства.

“Розмір прожиткового мінімуму, як базовий соціальний стандарт не виконує своєї функції. Він повинен бути основою для визначення розмірів соціальних гарантій і доходів: мінімальна зарплата, мінімальна пенсія за віком, інші державні соціальні допомоги. Важливо, щоб розмір прожиткового мінімуму був достатнім для задоволення базових потреб людей і був засобом і скорочення масштабів бідності “, – сказала міністр.

Актуальний прожитковий мінімум в Україні для працездатних осіб – 2270 грн/міс. Для непрацездатних – 1769 грн/міс. Загальний показник прожиткового мінімуму становить 2189 грн/міс.

Однак, за її словами, поки підвищення прожиткового мінімуму залишається складним завданням для уряду, оскільки до нього прив’язане більше 180 різних видів виплат (штрафи, збори, грошові стягнення і т.д.).

“Будь-яке збільшення прожиткового мінімуму автоматично призводить до перерахунку значної кількості виплат і необхідність вишукування додаткових витрат бюджетів всіх рівнів”, – пояснює Лазебная.

У Мінсоцполітики зазначають, що спільно з Інститутом демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ міністерство напрацювало комплекс змін до чинного законодавства (схвалений Кабміном і переданий до Верховної Ради). Метою при цьому є більш сучасна методологія обчислення прожиткового мінімуму і введення нової базової величини для платежів і адміністративних зборів.

“При цьому жодна з соціальних виплат, які сьогодні отримують громадяни, які не буде зменшена”, – додають в міністерстві.

Читайте також: У прожитковий мінімум пропонують включити вартість мобільного зв’язку та інтернету

Відзначимо, в законі “Про Державний бюджет України на 2021 рік” встановлено наступний прожитковий мінімум на одну людину в місяць: з 1 січня – 2 189 грн, з 1 липня – 2 294 грн, з 1 грудня – 2 393 грн.

У Міністерстві соціальної політики порахували орієнтовний показник прожиткового мінімуму на рівні 4100 гривень замість нинішніх 2270 грн/місяць. Середній показник при цьому повинен складати 4,546 тис грн у порівнянні з нинішніми 2,189 тис грн

Раніше повідомлялося про те, що в першому півріччі 2020 року рівень бідності працюючих українців склав 42,4%.

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply