РФ збільшила кількість кібератак на Україну, на фоні концентрації військ біля кордонів, ‒ Ілля Вітюк

 

СБУ фіксує збільшення кібератак на Україну з боку Російської Федерації. Це відбувається на фоні накопичення країною-агресором своїх військових формувань вздовж українсько-російського кордону. Про це начальник управління Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк заявив на Форумі «Україна 30».

«СБУ зафіксувала суттєве зростання кількості кібератак напередодні та під час скупчення військових РФ поблизу держкордону України», ‒ повідомив Ілля Вітюк.

За його словами, нинішня ситуація у кіберсфері вимагає всебічного підходу до попередження атак. А саме – щодо якнайшвидшої розбудови дієвої та комплексної системи попередження та протидії кіберзагрозам. До речі, раніше СБУ повідомляла про успішні приклади відбитих кібератак.

«Унікальний досвід Служби безпеки України з блокування складних кібератак дозволив сформувати ефективні партнерські відносини з багатьма провідними спецслужбами світу, виступати флагманом в питаннях протидії кіберзагрозам національного рівня, консолідації зусиль державних органів та громадянського суспільства, налагодження ефективних механізмів державно-приватного партнерства», – наголосив Ілля Вітюк.

Разом з тим, співробітник СБУ наголосив, що для України дуже важливо консолідована робота всіх відомств для протидії кіберзагрозам. Наразі активно напрацьовується законодавча та правова база для злагоджених дій усіх органів влади, об’єктів критичної інфраструктури та приватного сектору. «Будь-які зволікання можуть рано чи пізно призвести до катастрофічних наслідків, оскільки питома вага саме кібертероризму та кібершпигунства, як інструментів гібридної війни, давно стала критичною в усьому світі і продовжує зростати, ‒ сказав керівник управління.

Ілля Вітюк також повідомив, що протягом 2021 року СБУ нейтралізувала понад 600 кібератак і кіберінцидентів, викрила спроби масштабних операцій кібершпигунства щодо вітчизняних органів виконавчої влади, суб’єктів сектору оборони та безпеки. Проте, в даному випадку важливі не сухі цифри, а розуміння, що навіть одна добре підготовлена атака може нанести непоправну шкоду. Підтвердження цьому – нещодавня кібератака на нафтопровід в США.

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply