Іван Макар: вкрадене не вкладають тут, в Україні, а вивозять в офшори

Проблема навіть не в тому, що, як і янучари, команда Порошенка несусвітно крала та нинішні крадуть, що потрапляє під руки, бо що має бути вкраденим, вкраденим і буде. Суспільство настільки інфантильне і настільки толерантно відноситься до владних крадіїв, що до влади, за дуже незначним винятком, саме такі й потрапляють.
Проблема в тому, що вкрадене не вкладають тут, в Україні, а вивозять в офшори. Тобто влада, знаючи, що в Україні відсутні умови для інвестицій, за останні десятиліття так нічого й не зробила, щоб покращити інвестиційну привабливість України. Навпаки, правоохоронні органи і суди стали ще корумпованішими, а зарегульованість економіки і небажання її усувати буквально вражає.
Судова реформа успішно провалилася, перетворившись у кормушку для тих, хто атестує високопосадовців і суддів і готує кандидатури на призначення.
Все це призводить до того, що кількість працюючих підприємств скорочується, як скорочується й кількість робочих місць і, як наслідок, гальмується економічний розвиток і країна все більше скочується у відстаючі, впевнено посівши в Європі останній щабель найбіднішої країни. І просвітку не видно, бо співвідношення боргів до доходів Держави весь час зростає.
Яким я бачу вихід з цієї ситуації.
1. Призначати суддів шляхом жеребкування з 5—10 кандидатів після здачі кваліфікаційного іспиту на ЗНО.
2. Запровадити анонімні суди, які розглядають справи заочно без інформації про суддів сторін у справі.
3. Скасувати всі податки і ввести єдиний податок на нерухомість без жодних пільг і винятків, що стимулюватиме ефективне використання наявних у власності чи користуванні ресурсів, а отже і стимулюватиме інвестиції.
4. Вартість нерухомості визначати он-лайн, запровадивши, фактично, перманентний аукціон.
Думаю, такі кроки призвели б до того, що Україна за лічені роки наздогнала б своїх сусідів та повернула б заробітчан, які туди виїхали. Інакше нам десятиліття доведеться плестися в хвості, можливо, від безвиході об‘являти дефолт.

Іван Макар

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply