Логіка в РПЦвУ відсутня: Спочатку розірвали євхаристійне спілкування, а тепер хочуть зустрічі Варфоломія із «Мирянами»

З огляду на останні заяви ГО РПЦвУ «Миряни» про їхні, подібні до терористичних вимог, бажання зустрітись із Вселенським патріархом Варфоломієм, потрібно сказати про нелогічність дій в Московському Патріархаті.

Коли одна Церква розриває євхаристійне єднання, то після цього вже, як то кажуть, руками не махають. А в РПЦвУ сподіваються «домовитися» із очільником Константинопольської Церкви, з якою Московський патріархат ще у 2018 році в односторонньому порядку розірвав євхаристійне єднання. Це рішення за короткий час змавпували і в РПЦвУ, хоча в цьому не було потреби, бо остання з’єднана з іншими Помісними Церквами через РПЦ. Тобто Московський патріарх і все духовенство РПЦ в Росії і за кордоном, зокрема в Україні, не згадує за богослужінням імені Вселенського патріарха Варфоломія і не має ніяких молитовних чи інших зв’язків з ним.

За таких розкладів, чого вони, представники РПЦвУ, хочуть добитися, особливо коли виходять із плакатами і кричалками проти патріарха Варфоломія і коли в таких акціях присутній не Онуфрій, а якийсь нікому невідомий глава ГО «Миряни», вікарій і кілька священників?

Насправді якщо в РПЦвУ дійсно хотіли б вести діалог із Вселенським патріархом, то мали б робити не стихійні мітинги чи стояння із плакатами, а відновлювати Євхаристійну єдність із Церквою-Матір’ю, від якої Київ і в наступні століття Москва отримала хрещення.

Натомість, що ми маємо станом на сьогодні, за кілька днів до візиту патріарха Варфоломія в Україну? «Миряни» РПЦвУ перетворюють свою ж Церкву на політичну партію, що відпрацьовує вказівки Кремля. Адже виступати проти Томосу про автокефалію — виступати за єдність із Росією, підтримувати міф Владіміра Путіна про «адін народ» і це заводити діалог в глухий кут.

Чому в РПЦвУ не захотіли єднатись і прийти на Об’єднавчий собор, щоб розірвати зв’язок і підпорядкування Церкві країни-агресора – Росії? Чому, перш ніж вимагати щось від Вселенського патріарха, вони не вибачились перед ним за свої минулі наклепи і не почали діалог на високому рівні, на рівні Синоду РПЦ в Україні, а не через якісь громадські організації, створені на скору руку під візит Вселенського патріарха і які фінансуються проросійськими олігархами.

Ще ніхто ніколи в Православ’ї не вирішував суперечки через діалог патріарха (чи очільника Церкви) із громадською організацією, яка представляє іншу Церкву, в цьому випадку Московську. Таким чином, це, як мінімум, не серйозно. Як максимум, створюється якесь «криве дзеркало» для перекручування інформації, утримування вірян в Моспатріархаті і генерації картинки, що «щось робиться», а РПЦвУ «гонять».

Майже очевидно, що Онуфрій не прийде під стіни Верховної Ради для того, щоб постояти із плакатами проти Вселенського патріарха Варфоломія. Інша справа проплачені зазивали, які можуть назбирати навколо себе «корисних» чи «ідеологічно» прихильних до РПЦвУ людей.

Також варто зазначити, що «Миряни» отримали письмове благословення від Онуфрія на «захист» вірян РПЦвУ. Проте у самому благословенні немає більше жодної конкретики, наприклад чи благословляє Онуфрій проведення акції «Мирян» під ВРУ. Таким чином, зрозуміло, що керівництво РПЦвУ акуратно дистанціюється від антиурядової діяльності «Мирян» за якими «стирчать російські вушка».

Треба зауважити, що в РПЦвУ через ініціативи «Мирян» почався внутрішній розкол. Деякі віряни хочуть піти «хресним ходом» до Вселенського патріарха і кричати що їхній патріарх — це Московський патріарх Кіріл (Гундяєв).

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply