Туреччина vs Московія

У зв’язку із загостренням ситуації в Сирії та на ірано-азербайджанському кордоні, в експертних колах активно обговорюється можливість військового зіткнення між Туреччиною та Російською Федерацією, між Азербайджаном та Іраном.
Майже щодня відбуваються події, що “накручують” ситуацію. Скажімо, сьогодні в Туреччині затримали групу шпигунів, що на думку турецьких ЗМІ, могли готувати серію політичних вбивств з метою дестабілізації ситуації в державі та ослаблення Анкари напередодні можливого наступу військ Асада і росіян на Ідліб. Дехто з оглядачів стверджує, що затримані – це російські диверсанти.
Я не буду розмірковувати на тему “Чи можлива війна між Туреччиною та РФ?”. Я би хотів відреагувати на дещо інше. У контексті цих розмов дедалі частіше лунають порівняння Туреччини з Російською Федерацією. Мовляв, обидві держави авторитарні, Москва пригнічує свої автохтонні спільноти так само як і Туреччина пригнічує курдів і т.д.
Все ж існує величезна прірва між Туреччиною і Московією, що робить подібні порівнянні дуже поверхневими:
1. Туреччина демократична держава. Так, це президентська республіка, так тут існують серйозні проблеми зі свободою слова, так Ердоган всіма силами тримається при владі і не бажає йти. Однак в Туреччині є вибори та електоральний процес. У великих містах опозиційні партії навіть перемагають партію “Справедливості і розвитку” (у 2019 представник опозиційної Народно-республіканської партії Екрем Імамоглу знов переміг на виборах міського голови у Стамбулі). Щось подібне важко уявити в Москві. Навіть “системна опозиція” не може перемогти на виборах мера Москви – бо в РФ немає виборів, а в Туреччині вони є.
2. Курди. США та ЄС неодноразово використовували цю тему для критики Туреччини. Мовляв базові права не забезпечуються. Так ось, курди в Туреччині мають власну політичну партію, курди саме як організована політична сила, представлені в парламенті. Курди мають значно більше можливостей для реалізації своїх національно-культурних і політичних прав в Туреччині, ніж будь-який корінний народ РФ.
Щось подібне в Московії важко навіть уявити. І не кажіть, що курди мають потенції до політичного життя, а корінні народи РФ ні. Це неправда. І татари, і башкири, і чуваші, і багато інших народів мали власні політичні партії. Всі вони з 2001 року заборонені і ліквідовані за рішенням Мінюсту РФ.
Це лише два найбільш промовистих приклади, що свідчать – Туреччина і Московія є різними політичними світами. Турки та росіяни мають цілком різні політичні культури і перебувають на різних етапах суспільно-політичного розвитку.
Зрештою, мої твердження не означають що політичний розвиток Туреччини та РФ є лінійними. Можливо деспотична азійщина – це природа РФ і будь-яке зближення з Європою, будь-які спроби забезпечити права людини (зокрема політичні права для корінних народів) призведуть до дезінтеграції Московії.

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply