Чи застосовують на Соколівському кар’єрі технології пилопригнічення, перевірив еколог

У Кропивницькому еколог перевірив, чи дотримуються в роботі кар’єра у селі Соколівське технології пилопригнічення.

Про це інформує МОЄ МІСТО з посиланням на сюжет “Суспільного“.

Як повідомлялося раніше, окремі жителі Соколівського скаржилися на шум і пил від кар’єру.

Нагадаємо, що гранітний кар’єр на околиці Кропивницького розпочав свою роботу в 1929 році. На початку 90-х років неподалік нього почали роздавати земельні ділянки для громадської забудови. У майбутньому виникли конфліктні ситуації між підприємством та місцевими жителями.

Роботу кар’єру в розрізі використання технологій пилопригнічення проінспектував еколог – кандидат сільськогосподарських наук з екології Микола Ковальов, ідеться в сюжеті. Він перевірив роботу дробарки, котра подрібнює породу, добуту великими брилами:

“У ДАНІЙ ТЕХНОЛОГІЇ ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ ПИЛОГАСІННЯ, ТОБТО ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ ВОДА ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ЗМЕНШИТИ ВИКИД ПИЛУ. ПО ТОМУ, ЯК ВІН ОСИПАЄТЬСЯ, ВИДНО ЩО ВІН ВОЛОГИЙ. ПО КОНВЕЄРУ ЙДЕ МАТЕРІАЛ, КОТРИЙ ВОЛОГИЙ. НА ВСІХ СТРІЧКАХ МИ БАЧИМО ЦІ УСТАНОВКИ, КОТРІ Є ПИЛОГАСНИКАМИ”.

Директор підприємства “Гранторг”, яке десять років переробляє граніт у Соколівському кар’єрі, Сергій Богданов зазначив, що гарантує відсутність пилу та шуму від роботи підприємства.

МИ БАГАТО ЗРОБИЛИ ДЛЯ ТОГО, ЩОБ БУЛО ШУМОЗАГЛУШЕННЯ, ПИЛОПРИГНІЧЕННЯ. МИ ФІНАНСУВАЛИ ПРОВЕДЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО АУДИТУ. ЦЕ КОМПЛЕКС ЗАХОДІВ, ЯКІ ДОЗВОЛЯЮТЬ ПРАЦЮВАТИ ПІДПРИЄМСТВУ НА БІЛЬШ ВИСОКОМУ ЕКОЛОГІЧНОМУ РІВНІ”.

Екологічний звіт про роботу кар’єру датується 20 листопада 2020 року. У документі йдеться про те, що порушень у роботі кар’єру екологи не знайшли. Звіт затвердив заступник міського голови Кропивницького Олександр Мосін.

Також показав висновок Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 12 січня 2021 року з оцінки впливу на довкілля, який дозволяє кар’єру працювати.

Зазначається також, що жителька села Соколівського Лариса Діхтяренко звернулася в обласний лабораторний центр, щоб перевірити будинок і подвір’я щодо рівня радіації.

Завідувач радіологічного відділення обласного лабораторного центру Іван Бабірад сказав, що перевищень нормативів не виявили:

ЗАМІРИ НА ТЕРИТОРІЇ СЕЛИЩА СОКОЛІВСЬКЕ ПРОВОДИЛИСЯ У ПРИСУТНОСТІ ЖИТЕЛІВ СЕЛИЩА І ГОЛОВИ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ. ЯКЩО НОРМАТИВ ДЛЯ МІСЦЯ ПІД ЗАБУДОВУ ЖИТЛА 0.44 МІКРОГРЕЯ, ТО МАКСИМАЛЬНІ ЦИФРИ БУЛИ 0.22 МІКРОГРЕЯ НА ГОДИНУ. 17 ТРАВНЯ НИНІШНЬОГО РОКУ НА ЗАМОВЛЕННЯ ПІДПРИЄМСТВА “ГРАНІТПРОМПЕРЕРОБКА” БУЛО ПРОВЕДЕНО ЗАМІР ПРОДУКЦІЇ. ПЕРЕВИЩЕНЬ ВСТАНОВЛЕНИХ НОРМ НЕ ВИЯВЛЕНО”.

Весь сюжет “Суспільного” можна переглянути за посиланням.

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply