На Івано-Франківщині роблять каплицю всередині аварійної липи (ФОТО)

У селі Братківці Івано-Франківської територіальної громади з аварійного дерева при центральній дорозі зроблять капличку.

Про це Фіртці розповів Назар Рибак, староста села.

«Це ініціатива спільно з власниками ділянки для чогось нового у селі. Спочатку Валентин Ткаченко побачив цю липу, вона його зацікавила, а вже спільно з отцями, мною та власниками ділянки вирішили зробити тут капличку. Колись на цьому місці був хрест. І, напевне, нам допомагають з неба, що всередині дерева виявилась пустота», – розповідає староста.

Фото Firtka

За словами Валентина Ткаченка, ідею каплиці в дереві чоловік побачив, коли повертався додому після реставрації одного із пам’ятників.

«Ми їхали, бачимо, липу ріжуть на кубани. Зупинили процес, впросили, щоб зробити з цього щось важливіше. Словом, пізніше працював я над цим сім днів. Зараз господарі ділянки вже працюють над дахом до каплиці. Плануємо, щоб всередині була Матір Божа і блакитна арка», – каже митець.

Чоловік переконаний, такі роботи вимагають певного благословення. Каплиці вже робив як із каміння, так і з дерева.

«На цій ділянці проживала сім’я тітки моєї свекрухи. І колись два-три метри від липи стояв дерев’яний хрест, однак в 50-х роках його звідти забрали. І дідусь, який там проживав, посадив на цьому місці дуб зі словами, що дерево виросте, зміняться часи та поставимо знову хрест.

Ця історія передалася моїй свекрусі, згодом нам з чоловіком. Ще будучи молодими, ми запланували поставити на цьому місці капличку. Окрім дуба, там була посаджена дідусем ще липа. Ми дуб зрізали, дошки зараз сушимо, власне, для каплиці», – каже Світлана, власниця ділянки.

Фото Firtka

За її словами, липу також хотіли зрізати, а деревину використати для ідеї.

«Однак різьбяр Валентин переконав нас, що можна зробити каплицю всередині липи. Нам його задум дуже сподобався. Всі витрати ми взяли на себе. У роботі нам також допомагають сусіди, зараз от заливають бетон. Сподіваємося, до кінця листопада капличка буде готова до посвячення», – додала жінка.

Фото Firtka

натисни MIXADVERT