НЕПРАВДА: Смертність від вакцини проти COVID-19 — 30%, хоча смертність від захворювювання лише 2%

Перевірка фейків у рамках партнерства з Facebook

У мережі поширюють інформацію, нібито у Польщі станом на 29 жовтня смертність від вакцини проти коронавірусу була понад 30%, хоча смертність від COVID-19 — лише 2%.

Допис, що поширюють у Facebook

Так автор допису намагається довести, що виділені жовтим кольором числа — це смертність від вакцинації (що випливає з фрази у дописі «Класна вакцина. 30% смертність»).

Утім, трактування цих даних — некоректне.

По-перше, число 30,23% у нижньому правому кутку скриншота — це частка смертей від COVID-19 серед повністю вакцинованих за останній тиждень від смертей через COVID-19 за останній тиждень. Простіше кажучи, це частка, якщо поділити кількість смертей повністю вакцинованих осіб на загальну кількість смертей. Натомість смертність — це частка смертей від певного захворювання серед усіх хворих. Тобто, найперше автор плутається у назві показників.

По-друге, смерті після вакцинації не пов’язані з введенням вакцини. Про це МОЗ Польщі пише щотижня у своїх інформаційних повідомленнях, із яких і була взята статистика (фраза “Zgony nie są związane ze szczepieniem.” — «Смерті не пов’язані із щепленням»).  

Важливо пам’ятати, що «смерть після вакцинації» та «смерть внаслідок вакцинації» — різні поняття. «Смерть після вакцинації» цілком може статися не «внаслідок вакцинації», а з інших причин, наприклад, хронічної хвороби або ж автокатастрофи.

Попри хибне трактування даних, наведені у таблиці числа коректні. Станом на 29 жовтня у Польщі справді було зафіксовано 1 040 смертей від СOVID-19 серед повністю вакцинованих та усього 40 283 від COVID-19 з початку кампанії вакцинації. На 22 жовтня дані також наведені коректно — 884 смертей від СOVID-19 серед повністю вакцинованих та 40 307 смертей від COVID-19 за весь час кампанії з вакцинації.

Від початку пандемії до 25 жовтня у Польщі було зафіксовано 3,025 млн випадків захворювання на COVID-19 та 76 999 смертей від нього. На 1 листопада було вже 3,104 млн випадків та 77 757 смертей. Отже, смертність від COVID-19 на дату складання таблиці становила близько 2,5%.

натисни MIXADVERT