У РПЦвУ не розуміють, чому священників Моспатріархату викинули із української армії

У РПЦвУ не можуть зрозуміти: чому їх Церква, що має керівний центр в Москві, раптом після 2014 року викликала несприйняття у військових структурах? Там жаліються, що понад 200 священників Московського патріархату викинуті із військових храмів при українській армії і винять в цьому не російську агресію, а «антицерковні закони».

Про це говорив архімандрит РПЦвУ Лука (Вінарчук) на пропагандистському ресурсі РПЦвУ «Перший козацький».

Вінарчук не розуміє, чому до війни з Росією на території військових частин Національної гвардії в усіх регіонах, окрім Львівської області, були храми, каплиці або молитовні кімнати РПЦвУ, які після початку окупації Криму і ОРДЛО Росією, стали недоступними для священників Московського патріархату. За війну представник РПЦвУ чомусь не додумався згадати і пояснити чому його структура, яка, за його словами, є українською, хвилюється, що їх можуть перейменувати в Московський патріархат.

«Були постійно працюючі священики з особовим складом, і в один момент, я особисто теж це пережив, коли на КПП тебе не пускають на територію частини та до храму, який ти збудував, – розповів архімандрит Лука. – І коли ти просиш командира забрати хоча б свої речі, тебе перевіряють як терориста».

Архімандрит РПЦвУ також не розуміє, чому на адресу служителів Московського патріархату звучать звинувачення у зраді батьківщини та роботі на іноземні спецслужби.

«Заяви депутатів до генпрокуратури та СБУ, міліції про те, що ми є агентами ФСБ та ГРУ. Хоча я розмовляв із багатьма священниками, вони кажуть: “Та я ніколи навіть у Росії не був, от усе життя служу в Україні. Але мені кажуть: валіза-вокзал-Росія”», – жаліється служитель РПЦ в Україні.

Архімандрит РПЦвУ Лука закликав владу скасувати закон, який має на меті не допустити до української армії священників релігійної структури з центром в країні- агресорі. Попри численні випадки співпраці РПЦвУ з терористами, Вінарчук каже, що ніхто не має права не пускати їх священників на режимні і військові об’єкти до українського війська.

Антиукраїнська діяльність РПЦвУ

Нагадаємо, релігія – ще один фронт, на якому Росія розгорнула кампанію проти України. Глава РПЦ заперечив агресію РФ проти України і виступив на засіданні Міноборони РФ. Попри таку антиукраїнську позицію патріарха РПЦ Кіріла, очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій (Березовський) продовжує його згадувати як «Господина нашего святейшего патріарха московськаго Кирила». Онуфрій не бачить нічого поганого в такому ставленні Кіріла до України, бо і сам закликав не вважати за ворогів терористів із так званих «Л/ДНР», а його єпископи освячували пам’ятники «ополченцам», а також прапори на військові кораблі ЗС РФ в окупованому Севастополі. Священники «УПЦ МП» в Криму навітьблагословляли на бойові завдання російських моряків, а намісник Святогірської лаври вважає, що війну почала Україна. Цей список далеко не повний, але навіть його достатньо, щоб зрозуміти чому священників РПЦвУ не будуть пускати на військові об’єкти чи до співпраці із українськими військовослужбовцями.

натисни MIXADVERT