альбом малюнків Йогана Генріха Мюнца, який подорожував Україною

ЯК УКРАЇНЦІ ЛОВИЛИ РИБУ, МОЛОЛИ БОРОШНО ТА ПРАЛИ БІЛИЗНУ В ДАВНИНУ
У київському видавництві “Мистецтво” готується до друку великий ілюстрований альбом малюнків Йогана Генріха Мюнца, який подорожував Україною у 1781 – 1783 роках і усе докладно змальовував.

Ось на цьому малюнку бачимо на передньому плані як чоловік з жінкою закинули невід і ловлять рибу на Росі. А позаду – водяний млин, де чоловіки виполоскують білизну.
Коментарі самого художника до цього малюнку такі:
“Корсунь в Україні. Вид з млина, що посередині, на головному рукаві річки Рось у Корсуні. Млин частково розміщений у скелі. Скеля складається зі справжнього польового шпату з великими гранями, кольору спеченої печінки; трапляються частини, які переходять у сірий колір, зокрема у свіжорозроблюваній скелі; але все, що відкрите на свіжому повітрі, має первісний і навіть трохи червонястий колір. Панський дерев’яний будинок стоїть навпроти млина, за 40 кроків від водопаду, ліворуч; його збудували у 1772 р. Ліворуч – скелястий острів, поверхня якого має добру землю.

NB. Місцеві жителі цих волостей чисті й акуратні, як щодо білизни, так і одягу, це властиво для всієї України. Корсунь був би підходящим місцем для паперової фабрики”.
Переклад з французької – Зої Борисюк.
Коментарі – Тарас Чухліб

натисни MIXADVERT