Очільник ДП “НАЕК “Енергоатом” закликав європейців зупинити ядерний тероризм

Очільник ДП “НАЕК “Енергоатом” Петро Котін закликав керівників Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій (ВАО АЕС) посприяти в зупиненні ядерного тероризму, до якого вдаються військові рф.

Про це повідомляє телеграм Енергоатома, з посиланням на виступ Петра Котіна перед учасниками 85-го засідання Ради керуючих Паризького центру ВАО АЕС.

За словами Котіна, вперше в історії людство зіткнулося з очевидним і цинічним ядерним тероризмом, замовником якого є безпосередньо путін.

“Із танків і важкої артилерії обстріляно мирну атомну електростанцію – шестиблокову Запорізьку АЕС, найбільшу не лише в Україні, а й у Європі. Це зробили російські війська. І зробили це не тому, що хотіли, або не знали потенційних наслідків, а тому, що отримали наказ від російського вищого керівництва. Вони зробили це, ігноруючи людей, котрі живуть і працюють поблизу, ігноруючи спокій міста поруч та небезпеку, якій вони піддають увесь світ”, – сказав керівник НАЕК.

Він наголосив, що відповідальність за наслідки потенційної катастрофи, а також за майбутнє Європи та усього світу зараз несе кожен, адже радіація не має кордонів.

Котін закликав присутніх не припуститися фатальної помилки: “Припиніть те, що відбувається, якщо хочете жити, виховувати своїх дітей, бачити онуків. Зупиніть ядерний тероризм, його божевільного замовника та виконавців, які не мають ні душі, ні розуму. Зупиніть, доки все це можна зупинити! Завтра може бути пізно. Для всіх нас!”.

Звертаючись до очільників центрів ВАО АЕС у Парижі, Атланті й Токіо, Котін оприлюднив чотири ініціативи:

– співпраця між НАЕК “Енергоатом” і ВАО АЕС може здійснюватися через Паризький центр або через подальше приєднання до Атлантського центру;

– для операторів АЕС з реакторами типу ВВЕР створити ще один регіональний центр, де всі фахівці матимуть належний зв’язок між собою, що дасть змогу повноцінно виконувати всі програми ВАО АЕС. Водночас – розглянути можливість ліквідації московського центру;

– підготувати офіційні заяви до ООН, НАТО, урядів та міжнародних організацій з проханням закрити український повітряний простір для російської авіації та заборонити російським військовим перебувати в межах 30 км від мирних ядерних об’єктів і сховищ відпрацьованого ядерного палива та радіоактивних відходів, а тим паче атакувати такі об’єкти;

– розглянути можливість організувати термінові місії на Чорнобильську та Запорізьку АЕС для моніторингу рівня ядерної безпеки – без залучення московського регіонального центру організації.

Як повідомлялося, раніше в Енергоатомі розповіли, що російські військові, які захопили територію Чорнобильської атомної електростанції, розгорнули там тилову базу. ЧАЕС була захоплена російськими військами ще в перший день агресії – 24 лютого. ЗАЕС перебуває під контролем російської армії з 4 березня.

натисни MIXADVERT