Кіровоградщина приєднується до всеукраїнської ініціативи вирощування городів і садів

 

У Кіровоградській області нині вже близько 19 громад-учасників та майже 76 тисяч гектар готові для участі в національному проєкті «Сади Перемоги». Це всеукраїнська ініціатива боротьби з викликами продовольчої безпеки через війну.

Про готовність долучитися громад регіону розповіла  8 квітня, під час онлайн-перезентації проєктом SURGe цієї ініціативи представникам Кіровоградської та Рівненської обласних військових адміністрацій начальниця управління регіонального розвитку містобудування та архітектури Кіровоградської ОВА Вікторія Кулікова.

«Ми провели презентації для територіальних громад. Уже маємо потенційні територіальні локації під цей проєкт. Маємо близько 19 громад-учасників, майже 76 тисяч гектар для участі в проєкті», – каже посадовиця.

До речі, ОВА і будуть координувати проєкт в громадах.

Яка кажуть представники ініціативи «Сади Перемоги» на все про все є місяць, аби отримати результати врожаю.  Тому активно запрошують долучатися до ініціативи громади, їх жителів. Ідея – наростити вирощування зелені, овочів в індивідуальних господарствах, аби перекрити втрати у великих господарствах.

За розрахунками, через військові дії у 2022 році Україна може недоотримати близько 42% щорічного врожаю зернових і зернобобових; 53% гречки; 68% помідорів; 36% картоплі, 46% цибулі; 38% моркви; 45% огірків, 32% капусти; 35% буряків та багатьох інших культур, що вирощувалися на території країни.

При цьому ООН попереджає, що війна в Україні може спричинити підвищення цін на харчі на 20%.  За даними FAO У 2022/23 році кількість людей, які страждають від недоїдання, може збільшитися на 8-13 мільйонів людей.

Тому вже зараз громади просять активно долучатися до ініціативи, яка має на меті боротьбу з продовольчею кризою через війну.

У кожному домогосподарстві пропонують садити не лише овочі, зернові, салати, ягоди, а й вирощувати курей, качок, гусей, кролів.

Наразі громади мають оцінити потреби на місцях та готовність мешканців, зокрема, з-поміж переселенців долучитися до ініціативи «Сади Перемоги» та що їм для цього потрібно.

Розрахувати норми споживання окремих продуктів на основі реальної кількості жителів можна буде  за допомогою калькулятора, який невдовзі буде доступний на сайті ініціативи. Також ще анонсують 20 технологічних карт, як вирощувати овочі.

Однак за можливості просять вирощувати продукції більше, аби забезпечувати військо та інших українців, які цього потребуватимуть. Для цього закликають шукати земельні ділянки, серед покинутих хат і городів; неосвоєних ділянок, розданих під забудову; та навіть використовувати незабудовані й незабруднені території покинутих заводів. Також громадам пропонують прийняти місцеві програми «Сади Перемоги».

Вирощувати кажуть, можна навіть на територіях шкіл, лікарень тощо. Тобто використовувати під городи всі види земельних ділянок.

«До всього треба підходити творчо. Хочете мати огірки і не стояти раком над їхніми рядками – зробіть трапецію. Буде 3-10 разів використаний город і вдесятеро менше затрат і отримаєте калібровані огірки. Хочете мати класний напій – нарвіть бузини і зробіть з нього лікеру. Тобто в нас є все: голови, інтернет і бажання», – каже директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук.

До речі, також 8 квітня о 18:00 на фейсбук-сторінці «Сади Перемоги» відбулася в прямому ефірі презентація ініціатив для громадян. На ній якраз і розповідатимуть, як і що садити, які особливості і технології вирощування.

Не завадила б проживаючим у приватному секторі у цей скрутний час галопу цін та безробіття, і матеріальна допомога насінневим матеріалом, розсадою та засобами боротьби з шкідниками. А ще на брендовому плакаті програми є невдале словосполучення – “городні війська України”. Для кепкування та для різних фейків недоброзичлиці та відверті вороги мають нагоду в одному з слів замінити літеру Р на Л, що є зовсім небажанним.

натисни MIXADVERT