Першому корвету класу «Ada» ВМС України присвоєно ім’я «Гетьман Іван Мазепа»

Президент України Володимир Зеленський присвоїв ім’я «Гетьман Іван Мазепа» першому корвету класу Ada, який зараз будується для ВМС ЗС України.

Будівництво корвета класу Ada для України реалізується в Туреччині на суднобудівному підприємстві в Стамбулі.

На сайті глави держави опублікований відповідний Указ №586/2022.

 

 

«З метою відновлення історичних традицій національного війська, увічнення пам’яті видатного українського державного діяча гетьмана Війська Запорозького Івана Мазепи постановляю:

Присвоїти корвету класу «Ada» Військово-Морських Сил Збройних Сил України ім’я гетьмана Івана Мазепи та надалі іменувати цей корвет – корвет «Гетьман Іван Мазепа», – сказано в документі.

Нагадаємо, перший корвет для ВМС України заклали у Туреччині у вересні 2021 року. Наприкінці грудня на суднобудівному підприємстві в Самбулі почали збирати корпус корвета.

Раніше планувалося, що до кінця 2022 року корабель із частковим оснащенням відбуксують в Україну на добудову. Але через повномасштабне російське вторгнення, доля реалізації цих планів залишається невідомою. Принаймні з цього приводу в медіа раніше нічого не озвучувалося офіційними особами.

 

 

Корпус першого корвету типу Ada для Військово-морських сил України почали збирати у грудні 2021 року, на суднобудівному підприємстві у Туреччині. Другий корабель цього класу, за попередніми планами, мав бути закладений у 2023 році.

Ada

Нагадуємо, що для українського корвету роботи розпочали у січні 2021 року, була нарізана сталь та формувалися секції. У вересні 2021 року відбулась закладка корабля типу Ada для ВМС України у Туреччині. На той час було вже сформовано 13 секцій та кіль корабля. За словами командувача ВМС, Олексія Неїжпапи, на середину грудня, готовність корпусу першого корабля цього класу становила 75−80%.

Протягом 2023 року на корветі мали встановити потрібне обладнання, озброєння і почати державні випробування.

Контракт на будівництво двох корветів Міністерство оборони України уклало з турецькими компаніями в грудні 2020 року. Турецька компанія підписала меморандум з українським заводом «Океан» з Миколаєва, що має здійснювати встановлення озброєння, у разі якщо з ним підпишуть остаточну угоду.

Корвети матимуть можливість адаптуватись під усі наявні нині види протикорабельних ракет як іноземного виробництва, так і вітчизняних розробок. До складу ВМС новий корвет мають прийняти у 2024 році. За планами у тому ж році Військово-Морські Сили матимуть тактичну групу з ракетних катерів та корвету типу Ada. У 2023 році закладуть другий корвет типу Ada для України.

натисни MIXADVERT