Негайна позитивна реакція пролунала лише від партнерів з країн Балтії та Канади

Якщо ж серйозно…
Рішення РНБО направити лист-заявку про прискорений вступ в НАТО – це хороша відповідь на спробу анексії окупованих територій України Російською федерацією. Відповідь на символічному рівні.
Ми усі пам’ятаємо як на початку повномасштабного вторгнення у Гомелі й Стамбулі велися переговори про нейтральний статус України та інші обмеження суверенітету в обмін на припинення війни та навіть примарний контроль над “кордонами 24 лютого”. І як у березні спікери влади вели фактично інформаційну кампанію, спрямовану на зменшення підтримки українцями членства в НАТО…
Найголовніше у вчорашніх рішеннях – зміна позиції Офісу президента в цьому питанні. Головна причина – неможливість подальших переговорів з Кремлем, який сам вже відкинув цю переговірну позицію.
За більш ніж півроку війни в Офісі президента зрозуміли безальтернативність євроатлантичного курсу України й оцінили військово-безпекову допомогу країн альянсу. Те, що було очевидним для їхніх попередників задовго до нового нападу росіян. По суті у даному питанні команда Зеленського стала на платформу Порошенка і спробувала зробити її своєю власною, перепідписавши заявку на членство у нових обставинах і за новою, прискореною, процедурою.
Радник не Єрмака, а цілого Офісу президента учора проголосив, що він знову (чи може вперше?) повірив в те, що Захід проснувся і починає активно діяти. Це означає що ті кому він радить, змінили свою справжню позицію. І це прекрасно.
Але є ще, на жаль, і залишки інерції в роботі офісних радників.
Михайло Подоляк учора стверджував, що перед підписанням листа відбувалися консультації з керівниками держав-членів НАТО і керівництвом альянсу. Олексій Арестович був дещо обережнішим, написавши: “Вы же понимаете, что мы не подали бы заявку, если бы это решение не было согласовано с Западом?..”
Негайна позитивна реакція пролунала лише від партнерів з країн Балтії та Канади, реакція і генсека Столтенберга і решти була стриманою. А видання Politico написало навіть що це стало несподіванкою для адміністрації президента США Джо Байдена.
Тож спікери Банкової та “позитивні блогери” дещо переборщили з епітетами “історично” та “грандіозно”. Але крок зроблено і назад ходу немає

 

натисни MIXADVERT