Зеленський заявив, що Україна — банкрут і не має й жодного цента

Таку інформацію поширюють в російських соцмережах та анонімних проросійських телеграм-каналах. У повідомленнях ідеться, що президент України Володимир Зеленський в одній зі своїх промов нібито заявив, що Україна в жахливій фінансовій ситуації й не має навіть цента. Це — фейк.На повідомлення звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Насправді Володимир Зеленський сказав, що Україна поки що не отримала фінансування за програмою відновлення Fast Recovery й нагадав, що загальний бюджет цього проєкту становить 17,4 мільярда доларів США. Як пише StopFake, Fast Recovery — план, який передбачає оперативне відновлення зруйнованих Росією об’єктів соціальної інфраструктури України.

Фактчекери з’ясували, що твердження російської пропаганди про те, що «Київ не має жодного цента», не відповідає дійсності. Оскільки станом на жовтень 2022 року Україна отримала 127 мільярдів євро військової, гуманітарної та фінансової допомоги. Ця сума дорівнює 63% ВВП України за 2021 рік. Про це йдеться у звітах Кільського інституту світової економіки.

Проте російській пропаганді вигідно створювати видимість того, що Україна — банкрут, в якої не залишилося грошей попри допомогу від західних партнерів. Хоча, звісно, в умовах війни в України є фінансові проблеми, більшість з яких спровоковані нападом країни-агресора.

натисни MIXADVERT