Чому Молдова не збиває ракети, які летять по її території

що взагалі з молдавською системою протиповітряної оборони

Ракетні удари рашистів по інфраструктурі України 31 жовтня 2022 року були “особливі” зокрема й тим, що одна із російських КР упала на території Молдови, формально досі не залученої в конфлікт країни.

Бо і до цього моменту були повідомлення про те, що росіяни навмисне націлювали свої крилаті ракети на Південь України з прольотом по молдавській території. І офіційний Кишинів уже висловлюється в дусі, що “російські генерали прокладають маршрути для своїх ракет так, наче Молдови взагалі не існує”.

Молдавські військові відпрацьовують стрільбу із С-60, ілюстративне фото з відкритих джерел
Молдавські військові відпрацьовують стрільбу із С-60, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тут цілком логічно задати питання – так а чому Молдова не збиває російські ракети, які залітають на її територію. Тим більш, що нейтральний статус аж ніяк не перешкода захищати свій повітряний простір усіма доступними методами. Схоже, відповідь буде прозаїчною – Молдові нема чим збивати ракети росіян або інші повітряні цілі в своєму небі.

Довідник The Military Balance вказує, що збройні сили Молдови на кінець 2021 року мали доволі куций набір засобів ППО – 28 зенітних установок ЗУ-23-2, 11 зенітних гармат С-60 калібру 57 мм та лише три зенітно-ракетні комплекси С-125. Навіть такий перелік виглядає “оптимістично”. Бо у відкритих джерелах є згадка, що Молдова могла продати всі три С-125 ще у 2016 році, в рамках “оптимізації застарілого озброєння”.

Молдовські МіГ-29 на зберіганні, зображення з відкритих джерел
Молдовські МіГ-29 на зберіганні, зображення з відкритих джерел

Молдова також має шість винищувачів МиГ-29, які однак не здіймались у повітря ще з 1997 року. І за 25 років стояння на землі цілком могли перетворитись на брухт. Кишинів намагавсь знайти покупців на ці літаки ще з 2010 року, але безуспішно. За деякими повідомленнями, молдавські МіГ-29 у березні 2022 року начебто хотіла придбати Україна, в якості “донорів запчастин”. Але тут відмовилась сама Молдова, бо начебто хотіла не допустити “ескалації конфлікту”.

Наприкінці жовтня 2022 року Міноборони Молдови заявило, що хоче придбати сучасні західні системи ППО для захисту свого неба. Але при цьому Кишинів чесно визнав, що зараз йому потрібна “протиповітряна парасолька” від ЄС чи НАТО. Бо на самостійну закупку комплексів ППО може знадобитись мінімум від 3 до 7 років.

https://defence-ua.com/

Молдавські військові із ЗУ-23-2, ілюстративне фото з відкритих джерел
Молдавські військові із ЗУ-23-2, ілюстративне фото з відкритих джерел

натисни MIXADVERT