Фейк: У Польщі біженця з України розпродали на органи

Таку інформацію поширили в російських телеграм-каналах. Нібито подруга українського біженця на відео розповіла, що він після смерті став донором для чотирьох поляків.

Жінка на відео не каже, що це то була за людина, через що вона впала в кому, чи була вона біженцем, а також про те, що органи були продані. Вона просто підтвердила, що українець став донором для чотирьох людей у Польщі.

У Польщі трансплантація органів передбачена за принципом мовчазної згоди. Нелегальна трансплантація людських органів у Польщі карається позбавленням волі на строк від 6 місяців до 5 років.

Людям, які професійно займаються подібною діяльністю, загрожує до 10 років позбавлення волі. Варто зазначити, що навесні у Польщі українці, що тривалий час страждала на серцеву недостатність, було пересаджено донорське серце. Тоді Національний рух «За трансплантацію» наголосив, що це перше у Польщі донорське серце, яке було пересаджено українці. Раніше StopFake спростовував фейк про те, що на Черкащині нібито донорську кров для ЗСУ вже беруть у школярів, а також про те, що українців без їхньої згоди «пустять на органи».

Дезінформація про торгівлю органами в умовах війни в Україні поширюється Росією майже від початку великої війни, з весни 2022 року. Також пропагандисти постійно намагаються створити негативний імідж українських біженців, які перебувають за кордоном з початку великої війни. У такий спосіб російські пропагандисти налаштовують європейських партнерів проти України та українців. А українців залякують щодо пошуку прихистку в європейських країнах. Детальніше.

натисни MIXADVERT