ЗСУ будуть бити рашистів з однієї з найкращих САУ

ЗСУ зрештою отримають САУ Archer, а також поповнять кількість своїх БМП ще на 50 одиниць

Швеція оголосила про свій десятий пакет оборонної допомоги для України, і в ньому офіційно підтверджується, що Збройні Сили України отримають одну з найкращих самохідних артилерійських установок Archer. Про це повідомляє видання SVT з посиланням на прем’єр-міністра країни Ульфа Крістеррсона.

ПТРК NLAW, фото ілюстративне
ПТРК NLAW, фото ілюстративне

Крім САУ, новий пакет оборонної допомоги передбачає постачання України одразу 50 бойових машин піхоти Stridsfordon 90, а також протитанкові ракетні комплекси NLAW та інша зброя. Загальна вартість цього пакету допомоги оцінюється у 420 млн доларів США, втім, без урахування САУ Archer.

Читайте також: Попри правило “воюючої країни”, у Швеції кажуть, що дозволити продаж винищувачів Україні – це хороша ідея

ЗСУ будуть бити рашистів з однієї з найкращих САУ

Точна кількість САУ Archer, яку поставлять ЗСУ, наразі невідома – ймовірно йдеться про 12 одиниць цих артилерійських систем.

https://www.youtube.com/embed/d8x8ITwd4VgШведська 155-мм САУ FH77 BW L52 Archer вважається однією з найкращих у світі, і ЗСУ матимуть можливість особисто перевірити, як ця артилерійська установка буде утилізувати ворога на полі бою. Основна перевага машини – повністю автоматизований процес заряджання гаубиці, завдяки чому розрахунок машини становить 3-4 особи.

САУ Archer
САУ Archer

За своїми характеристиками щодо швидкості вогню ця САУ є ідеальною для контрбатарейного вогню, машині потрібно менш як 30 секунд, щоб зупинитися і здійснити перший постріл і ще стільки ж, щоб покинути позицію. Шведська Archer може похизуватися неабиякою швидкострільністю – повний боєзапас в 21 постріл може бути випущений за 2,5 хвилини або ж за 150 секунд, тобто швидкострільність САУ становить близько 8 пострілів за хвилину. Дальність САУ – до 35-40 км звичайними 155-мм боєприпасами і до 50-60 км – високоточними Excalibur.

Більше БМП для ЗСУ

Україна також отримає від Швеції 50 одиниць бойових машин піхоти Stridsfordon 90 або ж Combat Vehicle 90 (CV90). Ці машини розроблялися з 1984 року компанією Hägglunds (потім її придбала британська BAE Systems) спільно з Bofors, серійне виробництво машин стартувало у 1993 і всього було випущено близько 1200 Strf 90.https://www.youtube.com/embed/-JKS2UMH6AI

Наразі Швеція має на озброєнні 369 одиниць CV9040 згідно з даними Military Balance. Ці БМП розраховані на три члени екіпажу та можуть перевозити до семи-восьми осіб десанту. Озброєні 40-мм гарматою L70 Bofors, забезпечено захист від 30-мм снарядів.

натисни MIXADVERT