Як виглядає Abrams всередині і навіщо навіднику одразу три приціли

Основний бойовий танк Abrams всередині розрахований на доволі комфортні умови, але кількість приладів та панелей може ввести в певний ступор

Танки Abrams мають посилити ЗСУ і тому Defense Express продовжує публікувати цикл матеріалів стосовно того, як та чи інша західна техніка виглядає з середини.

І одразу маємо зазначити, що концептуально у середині танк доволі мало змінився, хоча пройшов безліч модернізацій і всіх можливих варіантів Abrams налічується близько двох десятків. Але формально якщо зміни торкались простору у середині, то мова йшла про додавання моніторів у командира, який знаходиться з правої сторони від гармати.

Командир Abrams (фото: DoD US)
Командир Abrams (фото: DoD US)

Саме на них виводиться зображення з прицілу, зокрема з тепловізійного, який встановлюється на кулеметі, або у випадку SEPv2 та вище – бойовому модулі, який має повний перелік прицільних засобів. Тому різниця між місцем командира звичайного M1A2, M1A2 SEP v1/2 та M1A2 SEP v3 виглядає наступним чином:

Зліва M1A2, справа M1A2 SEP, знизу M1A2 SEP v3. Колаж розміщено у спільноті M1 Abrams у Facebook
Зліва M1A2, справа M1A2 SEP, знизу M1A2 SEP v3. Колаж розміщено у спільноті M1 Abrams у Facebook

Для ведення вогню командир у режимі “дубль” користується “авіаційним” джойстиком, який також відповідає за ведення вогню з кулемета чи бойового модуля.

Нижче командира знаходиться місце навідника, яке також має свої особливості. Зокрема наявність одразу трьох прицілів.

Навідник Abrams (фото: DoD US)
Навідник Abrams (фото: DoD US)

Перший приціл – зліва, світиться зеленим і є більше монітором ніж “прицілом” у звичному розумінні цього слова. На зображення з тепловізора також накладається вся необхідна інформація на кшталт дальності та курсу.

Традиційний приціл – по середині, і він є комбінованим денним та нічним. Водночас третій приціл зліва – резервний, який є просто оптичним денним прицілом на випадок виходу з ладу основного. Тобто у Abrams зроблено ледь не все для того, щоб зарезервувати можливість ведення прицільного вогню.

Для наведення гармати навідник користується звичною для користувачів радянських танків “чебурашкою”.

Також на деяких версіях Abrams у оператора є окрема панель налаштувань стрільби (фото: DoD US)
Також на деяких версіях Abrams у оператора є окрема панель налаштувань стрільби (фото: DoD US)

Ліворуч від гармати розміщується заряджаючий, який й має забезпечити темп стрільби та селекцію снарядів. Самі боєприпаси відокремлені від екіпажу спеціальною перегородкою, яка, у випадку детонації боєкуладки не дозволяє вибуховій хвилі проникнути у бойове відділення, а сила вибуху направляється через спеціальні вишибні панелі.

Це й дозволяє зберегти життя екіпажу, а сам танк від моментального знищення, яке неминуче при аналогічному сценарії з радянськими машинами.

Окремо від екіпажу знаходиться механік водій, який використовує для керування танком штурвал та педалі й фактично лежить на своєму місці для забезпечення гострого кута нахилу верхньої лобової деталі. – https://defence-ua.com/

Місце водія танка Abrams (фото: Business Insider)
Місце водія танка Abrams (фото: Business Insider)

натисни MIXADVERT